Снимка БулфотоДнес на 24 май в село Искра, Ямболско ще

...
Снимка БулфотоДнес на 24 май в село Искра, Ямболско ще
Коментари Харесай

Откриват църква, реставрирана от етнически турчин в село Искра

Снимка Булфото

Днес на 24 май в село Искра, Ямболско ще се открие реставрирана старинна черква. На събитието ще участва някогашният шеф на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Това сподели самият той пред Novini.bg.

Интересно е, че църквата е реставрирана със средства на локалния донор проектант Тургут Исмаил, който е етнически турчин. Той е член на Движение „ Кубрат “. С остатъка от средствата, събрани от Европа посредством доброволни дарения, той счита да построи няколко спортни уреди в родното си село, където към момента има деца и юноши, които могат да ги употребяват.

Проф. Димитров заяви, че ще подари за новия храм три скъпи икони.

Той разяснява и предлагането за ново име на Македония. „ Името Илинденска Македония не е сполучлив. Те си мислят, че могат да крадат на пакост от българската история, а ние си мълчим. Първо пробваха да откраднат Охридската епископия, след това пробваха да откраднат част от едно българско въстание – не цялото, а на части. Илинденското въстание се организира една седмица по избран проект в седемте окръга на Вътрешна македонска революционна организация, което е една българска организация, основана от българското военно разузнаване и ръководена от офицери на това разузнаване “, сподели проф. Божидар Димитров. „ Хубаво е, че има българи, които пазят националния интерес като господин Врабевски “, сподели още историкът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР