Снимка БулфотоДействията на прокуратура по разследването на тежкия пътен инцидент

...
Снимка БулфотоДействията на прокуратура по разследването на тежкия пътен инцидент
Коментари Харесай

Прокуратурата обвини бивши шефове на АПИ за трагедията край Своге

Снимка Булфото

Действията на прокуратура по следствието на тежкия пътен случай на 25 август 2018 година край гр. Своге не престават с привличане като обвинени на още 7 лица. На двама членове на Управителния съвет на АПИ е повдигнато обвиняване за закононарушение по работа - закононарушение по член 282 ал.2 Наказателен кодекс, а 5 лица се упрекват в закононарушение по превоза, осъществено при без значение съпричиняване, дружно с лидера на рейса, за гибелта на 20 пасажери и породените междинни телесни повреди на 8 лица. Това оповестиха от пресцентъра на прокуратурата, съобщи вести.бг.

``
реклама

Незабавно след настъпване на тежкия случай, под управлението на Окръжна прокуратура – София стартира досъдебно произвеждане. Главният прокурор Сотир Цацаровобяви, че Прокуратурата ще проверява тежката автобусна злополука край Своге в три посоки - дейностите на лидера на рейса, отговорностите на транспортната компания – транспортьор и положението на пътя, и разпореди на екип от следователи от Националната следствена работа осъществяване на следствието. 

На 26.08.2018 година Окръжна прокуратура – София притегли като обвинен Григор Григоров – лидер на рейса за това, че на 25.08.2018 година в гр. Своге, София област, на път 2 -16, при ръководство на рейс МАН, с посока на придвижване Своге – София, е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата – член 21 алинея 2 от Закона за придвижване по пътищата: " При избиране на скоростта на придвижване на лидера на пътно транспортно средство е неразрешено да надвишава 40 км/ч, сигнализиран с пътен знак В 26 "  и по непредпразливост е предизвикал телесна щета на повече от едно лице и гибелта на повече от едно лице и казусът е изключително тежък - закононарушение по член 343 алинея 4 вр. алинея 3 б. " Б "  пр. 2 вр. алинея 1 б. " В "  вр. член 342 алинея 1 прочие 3 от Наказателния кодекс. С постановления на наблюдаващия прокурор на обвинения е наложена възбрана да напуща рамките на страната и по реда на член 69А от Наказателно-процесуален кодекс му е отнето свидетелството за правоуправление на МПС.

На 31.08.2018г. следователи иззеха 9 броя мостри за относително проучване от пътния участък/ проби от настилката/, които са предоставени на движимостите лица за правене на експертиза за индикаторите на асфалтовата примес и дават отговор ли те на одобрената рецепта за асфалтова примес за износващ слой на покритието на пътя и на нормативно откритите стандарти. 

В хода на следствието на Окръжна прокуратура – София са били събрани доказателства за осъществени закононарушения по работа от длъжностни лица от АПИ, заради което с разпореждане на Окръжна прокуратура – София от 16.11.2018г. са отделени материали от следствието и са изпратени по подготвеност на Софийска градска прокуратура. Образуваното от СГП досъдебно произвеждане също е предоставено от основния прокурор на следователи от Национална следствена служба.

По досъдебните производства, ръководени от ОП-София /за закононарушение по транспорта/ и от СГП /за закононарушение по служба/ са осъществени голям брой процесуално следствени дейности и са събрани огромен размер доказателства. По двете каузи са осъществени общо 10 огледа на местопрестъпление, разпитани са 155 очевидци, назначени са общо 46 експертизи. Изготвени са огромна схема на местопроизшествието и голям брой динамични скици с местата на ударите и крайните положения на определяне на процесните МПС.

Установен е механизмът на настъпване на пътно-транспортното произшествие, аргументите и изискванията за настъпване на случая, положението на пътя и на мантинелата и несъответствието им с откритите стандарти. Събрани са доказателства за дейностите и бездействията на разнообразни длъжностни лица. 

От събраните по делото доказателства е изяснено, че при придвижването си в зоната на десен завой, по в двете посоки платно за придвижване, състоящо се от две пътни ленти, при мокра асфалтова настилка, рейсът МАН е навлязъл в лентата за насрещно движещи се коли и се е удрил с товарни коли Нисан Примера (първи удар) и Ситроен Берлинго (втори удар). След втория удар рейсът напуснал платното за придвижване от дясната му страна, блъснал се в еластичната ограда, минал през нея и навлязъл в страничния склон. При спускането си по него рейсът се преобърнал и се открил на дясната си страна върху равнинен терен.

Скоростта на рейса все още на нахлуване в завоя е към 53,5 км/час а с тази скорост лидерът на рейса не е имал техническа опция при наличното положение на мократа асфалтова настилка да премине през пътния сектор на завоя без да навлезе в насрещната пътна лента. Такава техническа опция лидерът на рейса е имал, в случай че е спазил оптимално допустимата скорост от 40 км/час. Поради това прокуратурата продължава да поддържа обвиняването си против водача Григоров за това, че е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата, вследствие на което е предизвикал по несъобразителност гибелта на 20 лица и телесни повреди на 8 потърпевши, което съставлява главната причина за настъпване на пътния случай. 

От събраните доказателства е открита и техническа причина за възникването на ПТП и това е доста понижен коефициент на сцепление сред гумите и асфалта, дължащ се на неприятното му качество. В резултат на нормативно несъответстващата конструкция на пътната настилка, коефициентът на сцепление е бил мощно занижен, което е в причинно-следствена връзка с възникването на ПТП. Грапавостта на пътното покритие по индикатор дълбочина е оценена като незадоволителна. Съпротивлението на хлъзгане на пътната настилка е по-малко от минимално допустимото.

В строителната документи за осъществяване на СМР на ЛОТ 17 от план " Транзитни пътища V ", са заложени условия по отношение на типа и качеството на инвестиции материал. Изискването е било в асфалтовата примес да има наедрял трошен камък, с коефициент на полируемост не по- малко от 50.

От заключението на експертизата се открива, че в асфалтовата примес е вложен не трошен камък, а трошен варовик, а коефициентът на ускорено гланциране е 28. Липсата на наедрял скален материал води до това да не се сътвори добър скелет на асфалтовия слой и неустойчивост за формиране на коловози и недобро сцепление сред гумите на автомобила и пътната настилка. Това положение на сектора от пътя в региона на местопроизшествието се явява в причинно – следствена връзка с настъпилия тежък резултат.

Установено е, че пътят в региона на произшествието, поради интензивността на натоварването му, според одобрените правила и условия, е следвало да бъде обезопасен със стоманени защитни огради с висока дарба на задържане.

Установено е също, че в плановата документи даже не е било планувано слагане на еластична защитна ограда. От събраните доказателства се открива, че инсталираната в сектора на произшествието еластична защитна ограда не би могла да задържи пътно транспортно средство - рейс върху пътната настилка. Съобразявайки събраните доказателства за дейностите, които са били осъществени от 5 разнообразни длъжностни лица, ангажирани с ремонта на този сектор от пътя, както и основаните от тях документи, удостоверяващи точното и качествено осъществяване на дейностите по ремонта и типа и качеството на вложените материали, Окръжна прокуратура – София ангажира наказателната отговорност и на следните лица, чиновници по превоза:
-Б.Иванов - началник екип и изпълнителен шеф на „ Трейс София “ ЕАД- реализатор по Проект „ България- Транзитни пътища V - ЛОТ 17 “, път II – 16, „ Своге- Нови Искър “ Участък 3 от км 50+790.53 до км 81 + 778.84, 
-С.Трифонов - Началник Асфалтова база „ Костинброд “, на който по надлежния ред е предоставена активност по ремонта на пътищата, според Трудов контракт № 337/13.05.2013г., подписан с „ Трейс – София “ ЕАД,;
-И. Иванов - механически началник, на който по надлежния ред е предоставена активност по ремонта на пътищата, според трудов контракт № 337/13.05.2013г. подписан с „ Трейс – София “ ЕАД ;
-М.Т. - строителен инженер, член на екипа за строителен контрол на ПЪТКОНСУЛТ 2000 ЕООД, на който по надлежния ред е предоставена активност по строителен контрол при ремонт на пътя, според Трудов контракт № 8/03.04.2012г. и
-С. Попниколова - Директор на дирекция „ Управление на планове, финансирани с кредитни вложения “ в Агенция „ Пътна инфраструктура “.

На 18.04.2019 година се предявяват постановленията за привличане на 4 длъжностни лица –Б. Иванов, С. Трифонов, И. Иванов и М. Томова. На 22.04.2019 година следва привличането на още едно длъжностно лице от Агенция пътна инфраструктура- М.Т.
Наказателната отговорност на петте длъжностни лица е ангажирана за това, че посредством свои дейности и бездействия, при изискванията на без значение съпричиняване са предизвикали по несъобразителност, дружно с лидера на рейса Григоров, гибелта на 20 пасажери и междинни телесни повреди на 8 потърпевши.

Доказателствата, събрани от СГП са обосновали покачване на обвинявания и на Дончо Атанасов и Светослав Глосов, за това, че в качеството си на членове на Управителния съвет на АПИ, отговарящи за активността на Дирекция „ Управление на стратегически инфраструктурни планове “ и дирекция „ Поддържане на пътната инфраструктура “ не са изпълнили служебните си отговорности, регламентирани в Закона за пътищата и в Правилата за работата на УС на АПИ, за да набират за ДДЗД „ Трейс Своге “ полза и от това са настъпили обилни нездравословни последствия. Те са привлечени като обвинени на 17.04.2019 година

Целяната полза за ДДЗД „ Трейс Своге “ се показва в неизвършването за сметка на сдружението на ремонт за премахване на установените недостатъци. От това са настъпили обилни нездравословни последствия за водачите на МПС, ползващи сектор 3 от път ІІ-16 „ Своге – Нови Искър “ и това е слагането им в заплаха от осъществяване на ПТП, изразяваща се в по-дълъг спирачен път и загуба на непоклатимост на МПС при маневра, в резултат на пониженото противодействие на хлъзгане на посочения сектор.

Дончо Атанасов и Светослав Глосов са с ограничения за неотклонение парична гаранция в размер на 10 000 лв., Б. Иванов – гаранция в размер на 15 000 лв., а на останалите обвинени гаранцията е в размер на по 2 000 лв..

Разследванията по двете каузи не престават.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР