Снимка БулфотоДържавата ще опрости около 8 млн. лв. дългове на

...
Снимка БулфотоДържавата ще опрости около 8 млн. лв. дългове на
Коментари Харесай

ГЕРБ опрощава 8 млн. лв. дългове на Главното мюфтийство

Снимка Булфото

Държавата ще опрости към 8 млн. лева задължения на мюсюлманското изповедание у нас, разгласи водачът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Това ще стане след приемане на новите промени в Закона за вероизповеданията, съгласно които се опрощават всички задължения на главните вероизповедания към 31 декември 2018 година - еднократно. Законопроектът е на ГЕРБ и Движение за права и свободи и влиза в пленарната зала като първа точка този петък, написа Клуб Z.

Според лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова това е цената на поддръжката на Движение за права и свободи против президентското несъгласие на Изборния кодекс, което бе отхвърлено през днешния ден.

" Това е следващата договорка сред Движение за права и свободи и ГЕРБ. Цената на тази договорка я търсете в петък, първа точка от дневния ред на Народно събрание ",заяви Нинова през днешния ден в позиция на левицата.

Според Цветанов Нинова си играе с " нещо рисково " - опълчване на вероизповеданията и опцията за етническо напрежение. Той изясни за какво е нужно първо да се опростят задълженията на Мюфтийството:

" С измененията през 2018 г направихме по този начин, че да могат свещенослужителите да получават заплати и да имат осигуровки. Българската православна черква получи своите дотации, а имамите и мюфтийството не ги получиха, тъй като в случай че ги получат, би трябвало да отидат за техни задължения. "

И акцентира, че задачата е да се ограничи финансирането на вероизповеданията извън - главен аргумент за всички промени, свързани с финансирането на БПЦ и Мюфтийството. Цветанов отхвърли всякаква договорка с Движение за права и свободи по законопроекта.

БПЦ получи 5 млн. лева за заплати на свещениците. Колко тъкмо са задълженията й не е ясно, ще се разбере на следващия ден, сподели още Цветанов, само че били надалеч по-малко от тези на Мюфтийството.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи също разяснява обвиняванията на Нинова, като означи, че това не е `частен партиен въпрос, а подобен, обвързван с националната сигурност.

" Това решение е взето със единодушието на президента и с водачите на всички партии, в това число и с госпожа Нинова. По гледище на президента се задейства процедурата по промени в закона за финансиране, с цел да се пресечен всички финансови зависимости от чужбина. Бяха ли там Българска социалистическа партия? Бяха. Поставят ли националната сигурност над партийния интерес? Не! ", заяви той.

Както Клуб Z писа, досега не бе ясно тъкмо какъв брой са задълженията на Мюфтийството. От Национална агенция за приходите дадоха отговор по питане по Закона за достъп до публичната информация единствено за общите задължения на всички вероизповедания - 8,4 млн. лева Отказаха обаче да кажат какъв брой са на всяко настрана изповедание.

Последно през 2016 г Главното мюфтийство призна, че има 4 млн. лева задължения към бюджета. В мнение по последния законопроект за промени в Закона за вероизповеданията, от мюфтийството настояват:

" В представляваната от нас религиозна институция се е работило при извънредно тежки условия на лишаване, закъснение на заплати, запори, възбрани и продажби на недвижими парцели, само че все пак не сме укрили данъчно обвързване и не сме прекратили трудови контракти на свещенослужители или чиновници. Като изплащането на заплатите на чиновниците постоянно е било с по-висок приоритет по отношение на заплащанетож на данъчните отговорности, заради доста условия. "

Според Нинова обаче те са в действителност са 12 млн. лева, от които 8 млн. лева - за наложително взимане. Тя се базира на юристът и тв водещ Николай Панков, който през декември предходната година разгласи пред Честно казано с Люба Кулезич ", че финансовият министър Владислав Горанов е желал опрощаване на сходна сума за Мюфтийството по време на разискването на предходните промени в Закона за вероизповеданията в отрасловата парламентарна комисия. То е било отхвърлено.

Става дума за съвещанието на комисията на 19 декември 2018 година Тогава се приема новото държавно финансиране на вероизповеданията. В отчета на комисията обаче не се загатва нито дума за наличието на Горанов или негово сходно предложение. Любопитно е, че в уеб страницата на Народното събрание стенограма от това съвещание липсва - макар че има такава от идващото през февруари 2019 година

Допълнително комплициране внесе депутатът от левицата Таско Ерменков, който влезе през днешния ден в Народното събрание, с цел да си ревизира депутатската поща - съгласно него мюфтийството дължало над 10 млн. лева

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР