Снимка: БулфотоБившият финансов министър в правителството Орешарски Петър Чобанов смята,

...
Снимка: БулфотоБившият финансов министър в правителството Орешарски Петър Чобанов смята,
Коментари Харесай

Петър Чобанов: Резервът в бюджета е изхарчен. Трябва да се вземе дълг

Снимка: Булфото

Бившият финансов министър в държавното управление " Орешарски " Петър Чобанов счита, че няма запаси в бюджета и това ще бъде открито от служебния кабинет.

Той изясни пред Българска национална телевизия, че досега бюджетът върви твърдо с повече разноски, само че всичко, което има като запаси, най-вероятно към този момент е изхарчено. Този инструмент се употребява тогава, когато няма никакви запаси в бюджета и се прави преразпределение. Когато би трябвало да се извадят нови пари за избори, от кое място ще дойдат, запита Чобанов.

Според него бюджетът не устоя към този момент. Трябвало да се направи незабавна актуализация на бюджета, да се вземе дълг. Всеки ексклузивен разход, който възникне, доста мъчно ще бъде посрещнат, в случай че няма запаси. " Нуждите от дълг нарастват ", посочи някогашният финансов министър и добави, че когато се прибягва до запасите на министерства, значи бюджетът не е бил добре проведен.

" Истината е, че трябваше да има актуализация и това беше по-отговорното държание ", безапелационен бе Чобанов.

Според него, в случай че се откри източник за помощите за превъзмогване на рецесията, провокирана от ковид, те ще продължат, само че в случай че това не стане, щяло да се търси преразпределение. Една от функционалностите и опциите на служебния кабинет е да преразпредели средствата от едно направление в друго. Няма по какъв начин да бъде изменен обаче съществуващия бюджет, няма по какъв начин да се запише спомагателен запас - това са сериозните ограничавания, пред които е изправен служебният кабинет, акцентира Чобанов.

Дори машините от предните избори не са платени напълно, а за закупуването на нови ще трябват още средства, посочи някогашният финансов министър. По думите на Чобанов постоянно би трябвало да се държат под око рисковете.

" Може да има запаси в бюджета, само че нямам доверие. Трябва да забележим какво е действителното финансово положение на страната ", настоя Чобанов.

За него един парламент, който не може да излъчи държавно управление, страната се намира в рецесия.

Чобанов ще запомни късия живот на 45-то Народно заседание с ярки прояви на популизъм, неспособност да се сформира кабинет и с смяната на Изборния кодекс. Движение за права и свободи били на мястото си като виновна парламентарна мощ, посочила по какъв начин се прави парламентаризъм, похвали той партията. Чобанов се надява на идващите избори да се сформира експертен кабинет, който да реши сериозните промени. Той чака екипът на президента да подходят съществени със служебния кабинет, като покажат, че може да се ръководи по друг метод.

Чобанов би предложил на служебния финансов министър да оцени бързо какво е финансовото положение на страната, с цел да не пораждат нереалистични упования какво може да се свърши в идващите няколко месеца.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР