Снимка БулфотоБанките в България са предали над 3 млрд. лева

...
Снимка БулфотоБанките в България са предали над 3 млрд. лева
Коментари Харесай

Над 3 млрд. лева лоши кредити са попаднали в колекторските фирми

Снимка Булфото

Банките в България са предали над 3 милиарда лв. неприятни заеми на колекторски компании през последните две години. Това демонстрират данните на Асоциацията за отбрана на потребителите, оповестяват от неправителствената организация, съобщи вести.бг.

Toвa са нaй-гoлeмите пopтфeйли c пpocpoчeни вземания, изкyпyвaни някoгa в бaнкoвия ceктop в cтpaнaтa.

Пaкeтите включвaт нeoбeзпeчeни и oбeзпeчeни зaeми нa физичecки лицa, мaлки и cpeдни пpeдпpиятия и кopпopaтивни клиeнти. Просрочените заеми у нас са над 8 % при междинни равнища в Европейски Съюз от 3.1 %. Необслужваните заеми в България са над 6.5 милиарда лв..

" За нас цялата обстановка с продаването на неприятни заеми на колекторските компании е неприятна процедура, тъй като води до взрив на недоволствата против тези компании ", разясняват от Асоциацията за отбрана на потребителите.

Най-често сигналите са свързани с търсене на задължения, погасени по отминалост, корист с персонални данни, телефонен тормоз, закани и даже визити на място. В държанието на колекторските компании се ползват специфични тактики. Използват се всевъзможни " лостове ". Сметките биват запорирани преди празнични или почивни дни, за да слагат потребителите в неуместна обстановка и да изкарат мъчно празниците или да не могат да преживеят събота и неделя. Колекторските компании съдят хората за просрочия без даже засегнатите да схванат. След това дългът нараства поради насъбраните правосъдни разходи. Случаите безусловно заливат съдилищата.

Колекторите притискат потребителите и с задължения, изтекли по отминалост, осведомят от асоциацията. Според последните правила, при неплатените сметки за ток, вода и парно, отминалостта е 3 години. А при банковите отговорности, като потребителски или ипотечни заеми, да вземем за пример, дългът се погасява след петата година.

" От Асоциацията за отбрана на потребителите чакаме, че пазарът на потребителското кредитиране ще продължи да пораства и през 2020 година, движен от растежа на потреблението. Това значи, че хората ще продължат да се стремят да осъществят значимите планове в живота си и да ги финансират с потребителски заеми. В резултат на това, чакаме, че и тормозът от колекторските компании ще продължи да пораства. Затова настояваме за Закон за контролиране на активността на организациите за вземания, защото в тях се концентрира голям финансов и заможен запас ", декларират от организацията.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР