Снимка БулфотоБългария може да е на последно място по доходи

...
Снимка БулфотоБългария може да е на последно място по доходи
Коментари Харесай

Труд: Заплатите ни ниски, но цените на жилищата скачат всеки ден. 20-ти сме в света по поскъпване на имотите

Снимка Булфото

България може да е на последно място по приходи в Европейски Съюз, само че пък заема влиятелното 20-то място в света по растеж на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на предходната година. Това сочат данни на консултантска компания за недвижими парцели, представени от " Труд " .

Ръстът на цените на жилищата у нас е 6,3% в интервала октомври-декември 2018 година и 0,8% по отношение на предходното тримесечие. Все отново би трябвало да се означи, че повишаването на парцелите се забавя спрямо третото тримесечие, когато страната ни беше на 14-о място в класацията с покачване на цените от 7,5% на годишна база и 2,8% на тримесечна.

Дългогодишният водач Хонконг пада от първо на 22-то място в класацията, като междинните цени са отбелязали годишен спад от 6,2% в последните три месеца на 2018 година Това главно се дължи на сериозните съмнения на фондовия пазар, усилването на локалната валутата и комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай.

На върха в класацията излиза Словения с годишен растеж на цените на жилищата от 15,1% през четвъртото тримесечие и 1,9% по отношение на интервала юни-септември. Ниските лихви по ипотечните заеми оказват помощ на жилищния пазар в страната, като по данни на Словенската статистическа работа размерът от продажби съвсем се е удвоил. Само четири страни са отбелязали двуцифрен растеж на цените на жилищата през четвъртото тримесечие, като след Словения се подреждат Малта (+11,8%), континенталната част на Китай (+10,7%) и Унгария (+10,4%). В първата десетка попадат още Мексико (+9,9%), Турция (+9,7%), Чехия (+8,7%), Латвия (+8,6%), Холандия (+8,4%) и Сингапур (+8,3%).

Само осем от 56-те пазара са записали спад на цените през 2018 година, като половината от тях са в Европа.

Това са Швейцария (-0,1%), Италия (-0,8%), Швеция (-1,5%) и Финландия (-2,9%). Многофамилните жилищни здания в градове с растеж на популацията ще останат във фокуса на вниманието на вложителите през тази година. В Холандия, да вземем за пример, специалистите чакат общият размер на вложенията в жилищни парцели да доближи нивото на вложенията в офиси. Интересът на вложителите ще бъде ориентиран от ден на ден и към различни браншове като центрове за данни и домове за възрастни хора в търсене на дълготрайна облага.

Гръцкият заможен пазар излиза от близо 10-годишния си интервал на мъртвило. Цените на жилищата при южните ни съседи са се повишили с 1,5% през 2018 година по отношение на 2017 година, когато беше маркиран годишен спад от 1%. Имотни специалисти споделят, че вложенията на задгранични жители и вложители със междинни размери на гръцкия жилищен пазар са достигнали пик през 2018 година, като вниманието е било концентрирано върху жилища в центъра на Атина и първокласни ваканционни парцели.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР