снимка БулфотоБългарите сме спрели да купуваме дрехи по време на

...
снимка БулфотоБългарите сме спрели да купуваме дрехи по време на
Коментари Харесай

Българите са станали по-пестеливи по време на карантината

снимка Булфото

Българите сме спрели да купуваме облекла по време на карантината. Но сме наблегнали на храната, алкохола и цигарите. Дори сме съумели да спестим и пари.  Според данните на националната статистика, всеки българин е похарчил приблизително по 462 лв. преди пандемията и с 9 лв. по-малко по време на карантината. През този интервал, обаче  като дял от общите разноски храната се усилва до 32% от персоналния бюджет, съобщи Нова тв.

Причината - свили сме внезапно разноските за облекло и развлечения, за които сме давали под 3 %. За сметка на здравословната храна и месото, които през този интервал сме консумирали двойно повече.  Кризата обаче не е предиздвикала хората да протягат ръка към спестяванията си, а даже в противен случай – банкерите регистрират растеж в парите, вложени в депозити.  Леко са се завишили и приходите.

Оказва се, че пандемията и последвалата я карантина съумяха да изкарат нескрито неподозирани заложби. Много българи схванаха, че стават за готвачи, други пък взеха решение, че в този момент е време за поправки. В резултат на това питателните магазини регистрираха облаги, а хората пък откриха какво да вършат, до момента в който са под карантина. Освен, че отвориха готварските книги, хората са употребявали стоенето у дома и за друго – да се научат да готвят здравословно. Данните демонстрират, че по време на карантината, семействата са свили потреблението на самун, за сметка на месото, зеленчуците и потребните храни. Семейната идилия обаче стартира да се пропуква след седмиците, прекарани зад заключени порти, безапелационни са психолозите. В резултат - скуката и стресът стартират да се борят с добре познатите на българите средства -  алкохол и цигари. Така от националната статистика регистрираха - българинът е свил всички разходи, без тези за пушене и пиянство. „ Това са тактиките, които ни оказват помощ на всекидневно равнище да възстановим контрола, чувството, че имаме надзор над живота ”, изясни психологът доктор Маргарита Бакрачева.

Докато сме прекарали време у дома пък, много от нас са съумели и да спестят пари. А банките регистрират растеж на парите за вложение в депозити с близо 40 % за този интервал. Финансистите пък са безапелационни, че явлението не е ново и разясниха, че същото се е случило и по време на финансовата рецесия през 2008 година. „ Това е нездравословно събитие. Не става въпрос за никакви хора, това е оборотния капитал на компаниите, който опросто се утаява в депозити, тъй като няма приложение ”, разясни Емил Хърсев.

По време на карантината загуби  натрупаха най-много търговците на дрехи и обувки, защото хората са спрели да ги купуват.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР