Снимка: БулфотоАдвокати от Адвокатския съвет в Пловдив изпратиха отворено писмо

...
Снимка: БулфотоАдвокати от Адвокатския съвет в Пловдив изпратиха отворено писмо
Коментари Харесай

Пловдивски адвокати към премиера: Отношението ви е обидно и нетърпимо

Снимка: Булфото

Адвокати от Адвокатския съвет в Пловдив изпратиха отворено писмо до Бойко Борисов по отношение на негово изказване от 10 април 2020 година На този ден бе срещата на премиера с ръководителя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, написа frognews.bg.

Вижте какво пишат пловдивските юристи:

" Г-н Борисов,

Българската адвокатура премлъкна, когато вашият финансов министър дефинира огромна част от българските жители като „ маргинали “! Замълчахме и когато събирахме пари, с цел да закупим защитни средства, отзовавайки се на отправения към нас зов за помощ от лекарите „ на първа линия “, за които вие бяхте оповестили, че са от дълго време снабдени с такива. Замълчахме и когато редица адвокатски колегии в страната се обърнаха към Народното събрание с искане да бъдем равно и заслужено третирани в изискванията на рецесия, само че не получиха никакъв отговор или реакция от страна на държавното управление или Народното събрание. Замълчахме, с цел да запазим единството на нацията в този сложен за всички ни миг, приемайки, че предвид на създалата се рецесия, не е моментът да влизаме в полемики, въпреки и непровокирани от нас!

 

Днес обаче, не можем повече да мълчим, когато вие, който всекидневно прокламирате за единение, преминахте всички граници като показахте за следващ път неприемливо друго отнасяне на българските жители, учредено на изцяло незнайни за нас като адвокати критерии. На 10.04.2020 година, в телевизионно изявление в гр. Хасково, вие обявихте: „ Аз моята работа си я правя. Сутринта оправихме финансирането със свободните специалности “. На журналистическия въпрос, дали оповестената от вас помощ се отнася до всички свободни специалности или единствено до артистите, Вие отговаряте: „ Ми знам, че е три милиона. И артисти, и сходни, които са. “ След като журналистът ви обърна внимание, че има и други свободни специалности – юристи, публицисти и т. н., вие внезапно я прекъснахте с риторичните въпроси: „ Айде бе, ся за юристите ли да дадем пари! Нямат пари юристите ли!? “

 

Присъединяваме се към мнението на сътрудниците от Адвокатска гилдия – Бургас, че интонацията и лексиката на изявлението ви са унизителни, накърняват професионалната ни чест и уронват престижа на Българската адвокатура в обществото. Още повече, че изявлението и горното изявление бяха публикувани от средствата за всеобща информация, в това число в интернет пространството и станаха притежание на голяма публика. Подобно отношение на министър-председател към представителите на единствената конституционно уредена свободна специалност в страната е меко казано неприемливо, обидно и нетърпимо!

 

Обръщаме ви внимание, че българската адвокатура сплотява почтени, публично ангажирани и публично потребни хора, които с труда си способстват значително за икономическото развиване на страната ни, както и постоянно са единствената бариера пред зачестилите похищения над правата и законните свободи на българските жители! Правилно сътрудниците от Бургас в обръщението си към вас показват, че юристите не печелят от публични поръчки, не са бенефициенти по национални и европейски планове и не получават нито една стотинка поддръжка от Държавата, измежду нас няма и олигарси, само че това не е съображение за особеното ни отнасяне изключително в изискванията на рецесия – таман противоположното! Надяваме се да знаете, че не всички български юристи, които са близо 14 000 души, имат доходи, които да им разрешат да отделят средства, с цел да посрещнат с тях рецесията без да работят! В изискванията на оповестеното изключително състояние и наложените по отношение на него ограничавания, юристите търпят също толкоз стопански и обществени неволи, колкото и всички останали жители и икономически субекти в страната. Съдилищата са на практика затворени, покупко-продажби и нотариални удостоверявания съвсем не се правят, а дейностите по изпълнителни каузи, водени от правосъдните изпълнителни, са мощно лимитирани. Същото е ситуацията и с даването на съвещания на физически и юридически лица, които сега са заети с грижата за физическото и икономическото си оцеляване, а в това време, огромната част от нас имат регулярни разноски за наем на адвокатските фирми си, които би трябвало да поддържаме по силата на закона, и осигуровки, които не престават да се начисляват и заплащат, въпреки да сме възпрепятствани да работим. Или, в случай че използваме вашата лексика, не всеки български юрист има приходи, които да са му разрешили да запази „ мазничко “, с което да премине през обрисувалата се тежка икономическа рецесия. Някои от нас носят отговорност и за чиновниците в своите адвокатски сдружения, за десетки хора, на които би трябвало явно сами да обезпечат прехранване през този тежък и неразбираемо какъв брой нескончаем интервал! Несправедливо е тези хора да бъдат загърбвани за следващ път, а ние да мълчим! Нима нашите сътрудници, изпаднали в затруднено състояние, и техните фамилии ще бъдат по-малко гладни от фамилиите на служащите или артистите, останали без работа! Ние настояваме нашето Правителство и Парламент да третират еднообразно българските жители и да мислят за всички в моментите на рецесия! Важно е

 

Държавата да не не помни, че има полезности, които не трябва да бъдат погазвани при никакви условия и една от тези конституционно предпазени полезности е равното отнасяне на българските жители!

 

Адвокатите, господин Борисов, са горди, почтени и самостоятелни хора! Ние нямаме потребност от лепта и подаяния! Ние в никакъв случай не сме се молили и няма да се молим на ръководещите в България! Уверяваме ви, че ние ще намерим метод и ще създадем нужното, с цел да се погрижим за сътрудниците си, изпаднали в потребност, откакто Държавата не желае да стори това и абдикира от главните си функционалности! Няма да се плъзнем и по плоскостта на опълчването, тъй като почитаме и ценим нашите съграждани, занимаващи се с изкуство или служащите и нямаме срещу Държавата да им помогне в този сложен миг. Нещо повече – молим за това! В сходен миг ние, българските жители, можем да преминем  през рецесията единствено като си подадем ръце и всеки помогне съгласно силите си, което юристите считаме да продължим да вършим. Защото очевидно даже и в рецесията не можем да разчитаме на равното отнасяне и помощта на Държавата в това отношение! Ние, обаче, имаме извънредно мощно развито възприятие за правдивост и нетърпимост към погазването на закона и човешките права! Двойният стандарт, който се демонстрира у нас и цялостната липса на ясни критерии кой и на база на какви правила ще бъде подсилен в разразилата се рецесия, са неприемливи за нас!

 

Днес ние молим не да помогнете на нас, а да се погрижите и за стотиците хиляди самосигуряващи се в България, като ги третирате равно и заслужено! Тук ще ви обърнем внимание, че това не е ваше право, а е ваше обвързване, тъй като вие не давате пари (както погрешно обичате да се изразявате), а като национално държавно управление сте призвани да разпределяте заслужено парите на българските данъкоплатци, измежду които сме и ние юристите!

 

Мъдрите държавници, чиято цел е не да разделят, а да сплотяват обособените членове и групи на обществата си, изключително в обстановки като актуалната, взеха само верните в изискванията на рецесия решения – да подкрепят всички жители и икономически субекти, наранени от рецесията, без изключения. В това отношение можете да вземете образец от държавните управления на Англия, Германия и Гърция, които отпуснаха обезщетения и на самоосигуряващите се лица като равнопоставени членове на обществото. Тук ще ви дадем образец с думите, с които се обърна  към самоосигуряващите се британският министър на финансите: „ На вас  казвам това, не сте били забравени! Няма да ви изоставим! Всички сме дружно! “. Вероятно няма да ви е мъчно да извършите паралел сред това изявление и позициите на Вашия финансов министър, а и Вашата персонална като Министър-председател! И тук поражда риторичният въпрос, кои са маргиналите в нашето общество, стотиците хиляди български самоосигуряващи се данъкоплатци, забравени от Държавата в този тежък миг, или някои други, позволяващи си да гледат отвисоко и с неуважение на техните проблеми?

 

В умозаключение ви обръщаме внимание, че заповедите на здравния министър, издавани по отношение на оповестеното изключително състояние, съдържат редица ограничавания, които съставляват неприемливо засягане на конституционно открити права на българските жители, което може да стане единствено със закон и то с ясно посочени изключения (чл. 57, ал.3 от Конституцията). В тази връзка поражда и въпросът, за какво не използвахте уредбата на Закона за отбрана при бедствия при създалата се обстановка, а прибягнахте до сходно, меко казано, противоречиво „ нормотворчество “. Настояваме да дадете пояснение на българските жители и за какво не се приложи цяла глава от Закона за отбрана при бедствия, а точно Глава втора – Превантивна активност, и кой носи отговорност за това!? А ние, на собствен ред като адвокати, ще отнесем въпросите си пред българския съд, с цел да прегледа законосъобразността на коментираните актове и дейности на кабинета и обособени министри, като ще осведомяваме обществото за постановените правосъдни решения!

Г-н Борисов, би трябвало да знаете, че и в този, тежък за страната ни миг, ние ще бдим за спазването на Закона и отбраната на правата и законните свободи на нашите съграждани и ще се борим за това с всички юридически средства! "

 

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 Пешо от Виница (преди 4 секунди) Рейтинг: 45346 | Одобрение: 18061 Как да разясня умни мисли и въпроси,на които "оня " не може да отговори интелигентно!!!! "Ся, абе, ма "и тем сходни обръщения не правят работа?!  0  0 4udovi6teto (преди 1 минута) Рейтинг: 24270 | Одобрение: 7375 Браво! На простака нищо друго, с изключение на право, куме, та в очи!   Усмивка https://www.facebook.com/profile.php?id=100001222017028Валери СтанковНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР