снимка: БулфотоАбсолютен положителен рекорд за последните 95 години отбеляза времето

...
снимка: БулфотоАбсолютен положителен рекорд за последните 95 години отбеляза времето
Коментари Харесай

Рекорд за последните 95 години във Велико Търново - 32 градуса в петък

снимка: Булфото

Абсолютен позитивен връх за последните 95 години означи времето у нас. Във Велико Търново където и през вчерашния ден беше най-горещо, през днешния ден температурата доближи повече от 32 градуса. Масово хората избраха парковете, улиците, дори и междублоковите пространства, с цел да се порадват на хубавото време.

По обяд във Велико Търново, живакът в термометрите доближи 32,2. Оказва се, това е безспорен връх. Подобна температура е била измерена по това време само през 1926 година, когато живакът в термометрите е отчел с една десета по-малко, предава Българска национална телевизия.

" Така че, в действителност можем да кажем, че това е новият безспорен екстремум или безспорна оптималната температура. Изобщо първата десетдневка на месец ноември, това не е нещо извънредно, при топлите въздушни маси и при композиция с топлото слънчево време, това води до тези високи температури. ", изясни Петър Станков, началник Хидрометеорологичска обсерватория – Велико Търново.

Много по-високи от междинните за месеца са температурите през днешния ден и в по-голямата част от страната, като се изключи регионите с трайни мъгли. В Пазарджик и Пловдив оптималната температура през днешния ден е едвам 12°.

Причина за извънредно топлото за началото на ноември време е мощен транспорт на по-топъл въздух от югозапад, с който се придвижва и сахарски прахуляк.

През почивните дни вятърът ще смени посоката си и ще се ориентира от северозапад и североизток, а концетрацията на прахуляк в атмосферата внезапно ще се намали. Ще се намалят и температурите, само че ще останат по-високи от типичните за сезона.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР