Снимка Булфото4805 лв. е най-високият бонус, изплатен в Агенцията по

...
Снимка Булфото4805 лв. е най-високият бонус, изплатен в Агенцията по
Коментари Харесай

Най-високият бонус, получен в Търговския регистър, е 4805 лв.

Снимка Булфото

4805 лева е най-високият бонус, изплатен в Агенцията по вписванията за интервала на блокирането на Търговския указател през лятото.

Това демонстрират документи, с които вестник " Сега " разполага. Още четирима души от управлението са взели от 4046 до 4301 лева Не е ясно кои тъкмо са чиновниците, които са работели непрекъснато по време на срутва, само че тлъсти награди са получили в цялата администрация на Агенцията по вписванията, в това число и чиновници в отдел " Счетоводство ", " Протокол ", " Човешки запаси ", адвокати и др. 

Миналата седмица Агенцията по вписванията и министерството показаха, че чистата сума на раздадените възнаграждения е 599 000 лв. Върху тях обаче са платени още 90 590 лв. във тип на осигуровки, с което общата сума от парите на данъкоплатците приближава 700 000 лв.

Твърденията на управленията на Министерството на правораздаването и на Агенцията по вписванията, които се пробваха по всякакъв начин да замажат абсурда с раздадените великодушни
бонуси " за реализирани резултати " по време на блокажа на Търговския указател през лятото, мощно се разминават с обстоятелствата. 

От документи, с които " Сега " разполага, се вижда, че наградите не са " сред 700 и три хиляди и нещо ", както беше декларирано от шефа на Агенцията по вписванията на конференция предишния петък. Напротив - управителният състав на организацията е получил над 4000 лева Изпълнителният шеф Габриела Козарева отхвърли да назове размера на своята наградата, а правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че това било нейно право. В случая обаче става дума за информация от висок публичен интерес, защото парите са раздадени тъкмо за работата през интервала, когато Търговският указател бе блокиран и това аргументи голям брой неудобства и финансови загуби за бизнеса. 

Шестима души са получили награди сред 3000 и 4000 лева, като измежду тях е и началникът на отдел " Информационни системи на регистрите ". 14 души са взели сред 2000 и 3000 лева Болшинството от останалите 486 чиновници са си разделили сред 1000 и 2000 лева Сред тях е даже специалист от дирекция " Информационно обслужване и технологии ". 

Интересен е и различен факт - по старите вътрешни правила за заплатите в агенцията право на в допълнение заплащане са имали единствено чиновниците, които имат стаж най-малко 45 дни от 90-те дни на тримесечието, за което се заплаща. Козарева беше назначена на 20 август, т.е. тя има единствено 40 дни за този интервал. От заповедта й за погашение на
бонусите с дата 22 октомври се вижда, че вътрешните правила са били изменени два пъти през октомври - на 8-и и на 17-и. " Сега " няма отговор от организацията за какво се е наложило това незабавно изменение, само че разумно може да допусна, че е понижен размерът на необходимия стаж. 

Правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че няма отношение към раздадените
бонуси, нито знае размера им. Това също не е по този начин, защото тъкмо тя е сложила оценка " Много положителни резултати " на Козарева на 5 октомври, която служи за определянето на размера на бонуса. Цачева отбрани подчинената си, че е поела организацията „ в най-критичния миг ” и свършеното в късия интервал „ заслужава да бъде оценено ”, само че премълча обстоятелството за променените вътрешни правила, за които в министерството са наясно.

Цачева оправда
бонусите с " положени невероятни старания да се навакса със закъснението ”, породено от 18-дневния срив на Търговския указател. Сред наградените не са единствено хора, които са възстановявали регистъра в извънработно време, както настояват Цачева и Козарева, а чиновници от администрацията, които няма аргументи да са работили по нощите. По информация на министерството и организацията със срутва се бореха японски експерт, IT експерти на компаниите " Лирекс " и " Си ен сис ", както и програмистите на организацията. Според Козарева трима чиновници от дирекция " Информационно обслужване и технологии ", които имали директни отговорности по безпроблемното действие на регистъра, не са получили бонуси, защото били отговорни за срутва. Цачева обаче твърди, че все още няма информация кои са виновните за срутва, тъй като инспекцията щяла да завърши чак в края на годината.

Няма информация какъв ексклузивен труд са положили например деловодителите, служба " Протокол ", " Човешки запаси " и доста други централни дирекции. Факт е, че чиновниците на гишетата посрещаха гнева на засегнатите от блокирането на Търговския указател, само че те също съблюдаваха работното си време и не става дума за ексклузивен труд. Според Наредбата за заплатите на чиновниците в централната администрация спомагателното заплащане за реализирани резултати се дефинира за „ тъкмо и в период осъществяване на поставените задания “. В заповедта за погашение на сумите обаче няма нито дума по въпроса в какво се състоят и постигнатите им резултати, а това явно е належащо, другояче всяка една администрация може да си раздава награди за несъществуващи достижения. Което евентуално е и всеобщата процедура.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР