Снимка Булфото16-годишният младеж от Центъра за настаняване от семеен тип

...
Снимка Булфото16-годишният младеж от Центъра за настаняване от семеен тип
Коментари Харесай

Сцена като от хорър филм се разигра в Смолян: 16-годишен млати с лопата възпитателката си, а после души авер до припадък

Снимка Булфото

16-годишният юноша от Центъра за настаняване от фамилен вид за деца с увреждания в Смолян, който неотдавна преби с лопата възпитателка, е душил друго момче. От Центъра алармирали в полицията на 13 ноември, че изоставеният от родителите юноша е нападнал друго 14-годишно момче. По първични данни жертвата припаднала, само че се отървала невредима. Случаят се ревизира от прокуратурата, написа marica.bg.

" И двамата имат доста прояви на експанзия ", сподели секретарят на община Смолян Момчил Николов. Заради тежките случаи в Центъра личният състав се е стопил от 12 на 4-ма души.  14-годишното момче сега е изпратено в психиатрия, а 16-годишния се е върнал оттова преди няколко дни.  Това, че е нужно те да пътуват с компаньон, когато се лекуват отвън Смолян, напълно оголвало така и така извънредно дребния състав на екипа на центъра. 

От управата на Смолян са поискали мнение от Държавната организация за протекция на детето дали да бъде закрит центърът и децата да бъдат преместени в друга сходна институция в страната, където ще има опция с тях да работят специалисти с огромен потенциал. Очаква се мнението по въпроса на Държавна организация за протекция на детето и общественото министерство. " Не се осъзнава тези деца в какво положение са, никой не ги е прегърнал, в институция са били цялостен живот. Това са човешки същества, расли 14-16 година в такава среда, и не трябва да чакаме нещо друго ", разяснява Николов. Той изясни, че в центъра животът им е в близка до фамилната среда, само че когато е расло в дом, към този момент за мен е късно да му се влияе или са нужни светила, които да работят с тях, с каквито ние тук не разполагаме, сподели секретарят на община Смолян.

Според него, това са тежки случаи и за оправянето с тях са нужни специалисти с огромен потенциал от познания и умения, които да съумеят да се оправят.  Николов акцентира, че двете момчета са доста тежки случаи и не са единствените в центъра.    " Освен че имат здравословни проблеми, имат и поведенчески от  живота в институции и това, че са комуникирали единствено с деца, създаващи проблеми. Опитали сме безусловно всички разновидности, всичко, което ни е по силите, сме създали.

С Международната обществена работа търсихме решение и от най-големи потенциали, само че без експерти на място не можем да се оправим. В невъзможност сме, доста е тежко ситуацията сега ", сподели Николов. Той уточни, че всички, които се сблъскват с тежката работа с децата в центъра от отварянето му насам, напущат. Тези, които имали педагогичен специалности, се възползвали от покачването на заплатите в образованието и напуснали обществената сфера. Други си намерили работа в обществени услуги, в които нямало да " ядат пердах ". Желанието на община Смолян е на мястото на Центъра за деца с увреждания да се реалокира Центърът за настаняване от фамилен вид за деца от 13 до 18 година  без увреждания, който в този момент е в ученическото общежитие в Смолян.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР