Снимка: БулфотоУменията и образованието са двигател на конкурентоспособността и устойчивостта

...
Снимка: БулфотоУменията и образованието са двигател на конкурентоспособността и устойчивостта
Коментари Харесай

Габриел: Сътрудничеството между образованието и бизнеса е ключово, за да имаме повече STEM специалисти

Снимка: Булфото

„ Уменията и образованието са мотор на конкурентоспособността и устойчивостта на Европа. Недостигът на умения в региона на науката, технологиите, инженерството и математиката е предизвикателство, което би трябвало да преодолеем. Нуждаем се от хора с нужните компетентности и експертен механически опит за намиране на решения. Само тогава можем да реализираме дълготрайното възобновяване от пандемията и стопански напредък. “ Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел при откриването на виртуална конференция на тематика „ STEM умения: имайте поради разликата! “, проведена от „ EURACTIV “.

Тя акцентира, че макар повишеното търсене на умения в региона на науката, технологиите, инженерство и математиката (STEM умения), към момента се означават ниски равнища на достижения и интерес в тези области в страните членки на Европейски Съюз, съгласно изследване на Програмата за интернационално оценяване на учениците (PISA). Една пета от 15-годишните в Европа среща компликации в региона на науката и математиката. През годините нивото на постигнатите резултати не се е трансформирало доста в позитивна посока. Освен това девойките и дамите по-рядко се ориентират към специалности в областта на технологиите, написа economy.bg.

„ За да създадем специалностите в региона на науката и технологиите по-привлекателни за дамите, би трябвало да разчупим обвързваните с пола стандарти. Ето за какво, продължаваме да прилагаме тактиката, която предизвиках преди 2 години „ Жените в региона на цифровите технологии “. Нуждаем се от дейности, които приближават науката до жителите и от учени, които да бъдат в контакт с учениците. Затова възнамерявам нова самодейност на европейско ниво „ Изследователи в учебните заведения “, която ще насърчи учениците към следване и кариера в региона на науката и технологиите “, означи Мария Габриел.

Тя показа и за други начинания на Европейски Съюз, като състезанието за млади учени и премията за дами в региона на нововъведенията. От основаването на премията през 2011 досега са получени над 740 кандидатури и отличени 25 дами новатори. Тазгодишните лауреати ще бъдат оповестени по време на Европейските дни на научните проучвания и нововъведенията през септември.

Българският еврокомисар акцентира, че с цел да бъдат стимулирани младежите към науката и технологиите, е належащо тясно съдействие сред образователните заведения и бизнеса. " Необходими са мултидисциплинарни педагогичен подходи, свързващи образованието в региона на науката и технологиите с уменията, изисквани от частния бранш. Това важи изключително за новите технологии. Подкрепяме подобен метод с стратегия „ Еразъм+ “. В интервала 2017-2020 са финансирани 36 стратегически партньорства и 8 плана за съдействие и изпробване, които се занимават с разнообразни тематики, свързани с слагането на науката в друг подтекст. Това са да вземем за пример създаването на образователни модули за ИКТ, изкуствен интелект, въпроси свързани с околната среда, както и за подготовката на учителите и присъединяване на дамите в технологиите. Предвиждаме такива планове и в бъдещата стратегия „ Еразъм+ “, разяснява българският еврокомисар.

Мария Габриел акцентира и две свои водещи начинания, които възнамерява да показа през септември. Това са обновеният проект за деяние в региона на цифровото обучение и създаване на европейското просветително пространство. Двете начинания ще предизвикват ограничения на европейско, национално и районно ниво за повишение привлекателността на образованието и кариерите в региона на науката и технологиите.

Не на последно място българският еврокомисар означи, че е належащо науката да се приближи до жителите. „ С помощта на медиите можем да откроим новаторските хора, блестящите откриватели и техните хрумвания, които могат да вдъхновят по-младите генерации да се занимават с обучение и кариери в региона на науката, технологиите, инженерството и математиката. С онлайн осведомителната акция #EUWomen4Future представям достиженията на забележителни дами, които могат да бъдат образци за подражателство за другите дами и девойки. С начинания като Нощта на европейските откриватели, Изследователи в учебните заведения, ние можем да доближим науката до жителите, в това число до младежите “, заключи Мария Габриел.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР