Снимка БулфотоТова, което трябва до се случи на 9 януари

...
Снимка БулфотоТова, което трябва до се случи на 9 януари
Коментари Харесай

Четирима министри да преговарят за изтребителите, иска Каракачанов

Снимка Булфото

„ Това, което би трябвало до се случи на 9 януари е да мине отчетът, който съм пратил в министерски съвет, да бъде прегледан и в случай че държавното управление поддържа констатациите, националното заседание да даде мандат на държавното управление да договаря. Лично аз считам, че цената на изтребителите би трябвало да бъде понижена и въпросите, на които Съединени американски щати не са дали отговор с аргумента, че е  класифицирана информация, следва да получим явен отговор на тези въпроси ", уточни министърът на защитата Красимир Каракачанов, съобщи бТВ.

Тогава съгласно него следва да се направи предложение, в случай че офертата дава отговор на нашите ползи, да има предложение за сключване на контракт и ратификацията му в националното заседание.

Според Каракачанов, в случай че не се отговори на изискванията, имаме право да преговаряме по-късно и със идната страна, чиято оферта важи 12 месеца. 

На въпроса дали не е  проблематично да се пипа закрепената цена за самолетите в плана за капиталов разход, тъй като тогава и други компании, които оферират да вземем за пример „ Юрофайтър ” и „ Рафал ” биха могли да влязат във финансовата рамка, Каракачанов разгласи, че под пипане схваща цената да се смъкна надолу. Той изясни, че като мине процедурата през националното заседание, е предложил процедурата по договаряния да се води от четирима министри  - на финансите, стопанската система, военния и външния министър.

„ На доста от въпросите с техническите параметри не са подадени отговори,  с аргумента, че решението се взима от конгреса на Съединени американски щати и заради обстоятелството, че информация се подава след започване на договаряния ”, по този начин министърът аргументира предлагането да се стартират договаряния за превъоръжаване с Ф16 от Съединени американски щати.

Поне 5-6 значими въпроси са без отговор досега, посочи той. Дали Народното събрание ще поддържа предлагането му, ще стане ясно след края на депутатската почивка, добави Каракачанов.

 Министърът чака да има консенсус по въпроса за самолетите и да се направи най-хубавият избор за бойната авиация, като става дума освен за задачата по по този начин наречения Air Policing (охрана на въздущните граници на НАТО), само че и за най-лошия вид бойни дейности. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР