Снимка БулфотоПетел следи какво се случва след трагедия, която разтърси

...
Снимка БулфотоПетел следи какво се случва след трагедия, която разтърси
Коментари Харесай

Бащата на загиналите деца в пожара във Варна е употребявал наркотици и е имал присъда

Снимка Булфото

" Петел " следи какво се случва след покруса, която раздруса Варна.

Емил Христов, единият от родителите на двете деца открити мъртви при пожара в бл. 406 в кв. " Владислаово " е с условна присъда, стана ясно от обстоятелствата изнесени на мярката за неотклонение, която бе гледана от Окръжния съд във Варна, съобщи кореспондент на

37-годишният Емил е осъждан за владеене на високорискови субстанции, като през май 2020 година получава присъда 3 месеца „ отнемане от независимост “ с 3 години изпитателен период от Районен съд - Варна. Обвинението, което в този момент му е повдигнато е в периода на условната му присъда, подчертаха от съда.

Пред правосъдния състав през днешния ден прокуратурата показа химическа експертиза, съгласно която Емил е употребявал опиати - метамфетамин, амфетамини и екстази. Пред съда обаче той съобщи, че не се усеща отговорен.

Емил изясни, че пожарът е избухнал от свещ, запалена от 22-годишната Мартина, а той самият е бил отвън жилището. Когато се прибрал видял жена си да спи, а пламъците били обхванали целия апартамент. По думите му се опитал доколкото може да помогне.

В жилището е нямало електричество от няколко месеца, поради неплатени сметки, а по думите на Емил свещта е била запалена от Мартина тъй като дребното дете се страхувало от тъмното.

22-годишната Мартина Йорданова, майка на починалото едногодишно дете, помоли съда за по-лека мярка за неотклонение, като съобщи че има родственици, които желае да види. По време на правосъдното съвещание тя е била очевидно смутена, само че е декларирала че схваща повдигнатото и́ обвиняване.

Припомняме, случаят зародил към 22:30 часа на 9 октомври тази година. Сигналът за пламнал апартамент в блок 406 на варненския квартал „ Владислав Варненчик “ бил подаден от очевидци. При потушаването на огъня било открито, че в жилището има две умряли деца – на 4 години и на по-малко от една година.

Днес Окръжен съд – Варна дефинира ограничения „ задържане под стража “ на 37-годишния Емил Хр. и 22-годишната Мартина Й., упрекнати че в съучастничество направили палеж, предизвикал обилни материални вреди и последвала гибел.

За това закононарушение законът планува наказване „ отнемане от независимост “ от 5 до 15 години.

Събраните досега доказателствата дадоха съображение на Варненския областен съд да изведе извод, че е налице първата изискуема причина - обосновано съмнение за съпричастност на Емил Хр. и Мартина Й. към закононарушението, за което са упрекнати, оповестиха от съда.

Съдебният състав реши, че обвиняването по отношение на двамата е тежко, за което се планува наказване „ отнемане от независимост “ в не дребен размер. Спрямо Емил Хр. правосъдният състав реши, че съществува действителна заплаха той да се укрие, защото не живее на адреса, на който е регистриран, а жилището, което е обитавал е изцяло негодно за живеене след пожара. Реална е и заплахата да извърши закононарушение, защото действието, в което е упрекнат, е осъществено в изпитателния период на предходно наказание. Спрямо Мартина Й. съдът счете за действителна заплахата тя да се укрие, защото няма къде да живее, а през годините неведнъж е сменяла местоживеенето си. Съдебният състав реши, че в делото липсват данни, които да обосновават съмнение, че дамата би могла да извърши закононарушение. Поради изложените съображения, съдът реши, че единствените целесъобразни ограничения за неотклонение по отношение на Емил Хр. и Мартина Й. все още са най- тежките - „ задържане под стража “.

Определенията на Варненския областен съд подлежат на обжалване пред Апелативен съд – Варна, като в този случай те ще бъдат прегледани на 19.10.2021 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР