Снимка: БулфотоНе трябва да се допускат машинации на изборния процес

...
Снимка: БулфотоНе трябва да се допускат машинации на изборния процес
Коментари Харесай

АБВ към президента: Провеждането на парламентарните избори трябва да бъде в два дни

Снимка: Булфото

" Не би трябвало да се позволяват измами на изборния развой зад паравана на здравните ограничения. Целта на тези съвещания е да се активизират институции, партии, цивилен организации, с цел да търсим дружно най-хубавите решения, които подсигуряват здравето на жителите, конституционното им право на избор и доверието им в изборния развой. "

Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден одобри на „ Дондуков “ 2 партия „ Алтернатива за българско възобновление “ (АБВ). В срещата, която е част от консултациите на президента с непредставени в Народното събрание политически обединения, присъединяване взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Редица въпроси, касаещи машинното гласоподаване, времето за доставка на устройствата, одитиране, инспекции, предпазване, превоз към момента остават открити, акцентира при започване на срещата Румен Радев. По думите му единствено навременната и налична информация за цялостната организация на процеса, както и за всички ограничения ще дадат опция на жителите да се почувстват предпазени и да гласоподават.

От политическата партия показаха, че провеждането на парламентарните избори би трябвало да бъде в два дни. Като допустими дати бяха посочени 15-16 май.

Според водача на АБВ Румен Петков по този начин извършени изборите, биха облекчили работата на изборната администрация, биха дали опция за по-мащабно имунизиране на хората при тяхно предпочитание и биха понижили опцията от допускане на безпорядък в изборния развой.

Държавният глава Румен Радев съобщи, че за избори в два дни се обрисуват два казуса. Първият е обвързван с логистичното натоварване, а вторият и по-голям – с всеобщото съмнение на обществото по отношение на опазването на сигурността на вота.

Действията по машинното гласоподаване се подхващат сериозно късно, само че това не значи, че би трябвало да се поражда съмнение в него, тъй като то е призвано да реши два съществени казуса в изборите – високият дял на недействителни бюлетини и машинациите по време на броенето и оформянето на протоколите, разяснява Румен Радев. Държавният глава добави, че до момента изпълнителната власт е абдикирала от машинния избор, като целеустремено е трансферирала отговорността си към Централната изборна комисия.

Всеки български жител има конституционното право да взе участие в изборния развой, без значение от страната, в която се намира, по тази причина партиите и страната би трябвало да подтикват изборната интензивност, прикани още Румен Радев. Затова не е належащо да се чака президентският декрет за насрочване на изборите, с цел да стартира осведомителна акция освен за сигурността на жителите в изборния ден, само че и за всеобщо гласоподаване и в България, и в чужбина, разясниха участниците в срещата.

Сред другите ограничения, които „ Алтернатива за българско възобновление “ предложиха за гарантиране на транспарантен избирателен развой, бе видеонаблюдението в секциите да стартира 24 часа преди началото на изборния ден до окончателното проявление на протоколите. Това ще даде опция на наблюдаващите и покровителите да наблюдават изборния развой. От АБВ предложиха и увеличение на пълномощията на общинските изборни комисии.

Според вицепрезидента Илияна Йотова би трябвало да продължи разискването на тематиката за еднакъв достъп на всички политически обединения до медиите в границите на предизборната акция. Сегашната уредба е инструмент на опълчване, разясниха на срещата.
Изключително значимо е освен да се проведат почтени избори, само че и да се подсигурява транспарантна предизборна акция. Очакваме да чуем авансово параметрите и здравните критерии, съгласно които ще бъдат наложени ограничавания на акцията и събитията по време на нея.

Партиите и участниците би трябвало да знаят авансово при какво придвижване на епидемиологичната конюнктура на каква акция могат да разчитат. Това изисква съществено обмисляне, тъй че ще настояваме да има изясненост допустимо най-рано. Това съобщи президентът Румен Радев, който дружно с вицепрезидента Илияна Йотова на „ Дондуков “ 2 по-рано организира среща и с представители на Политическа партия „ Републиканци за България “.

На срещата беше изразено безпокойство, че макар напредването на времето, няма законодателна подготвеност и подзаконова нормативна уредба, регламентираща изборния развой в невиждани за българската народна власт условия. Държавният глава акцентира, че своевременното „ осветление “ на концепцията на изпълнителната власт за идния избор е основно за сигурността и информираността на гласоподавателите.

По думите на Румен Радев необятно употребяваната от държавното управление процедура да се приема законодателство в извънредно къси периоди сама по себе си не подсигурява нужния потенциал за неговото използване: “Едно е да се промени законът, друго е капацитетът на държавната администрация да вкара този закон в деяние проведено и поредно, тъй че той да работи, да подсигурява образцово осъществяване на изборите и доверие в тях “.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също регистрира като проблем, че въпросът за предизборната акция остава отвън фокуса на публичния спор. Тя предизвести, че неналичието на опция в пандемията да се организират обичайните формати на връзка сред политическите партии и гласоподавателите ще докара до прекачване на голямата част от акцията в медийното пространство.

Илияна Йотова прикани още за регламентиране в Изборния кодекс на присъединяване на партиите в медиите по време на предизборната акция и за своевременни съвещания сред политическите субекти и управленията на публичните медии БНР и Българска национална телевизия.
Като значителен проблем, който слага извънпарламентарните партии в неподходяща обстановка, беше посочена невъзможността те да имат равнопоставен достъп до медийни канали за връзка.

От „ Републиканци за България “ приканиха за законови промени, които да регламентират ефирното време в публичните медии да бъде равно налично за всички политически претенденти, като се регистрира, че публичната медия е функционалност на уговорката на страната за реализиране на плурализъм.

Фокус на консултациите беше и обезпечаването на вота за сънародниците ни зад граница. Държавният глава заключи, че огромна част от направените до момента оферти дефинират гласуването по пощата като сполучлив и вероятен вид в епидемиологична конюнктура, само че това е допустимо единствено при сериозна готовност на изпълнителната и законодателната власт.

Политическа партия „ Републиканци за България “ предложиха посредством промени в Изборния кодекс да бъде планувано представители на извънпарламентарни партии да бъдат членове на секционните изборни комисии, както и на ЦИК, като изборът на тези партии да се осъществя посредством чоп.

За понижаване на злоупотребите с вота, от партията предложиха да се реализира ротация на регионалните шефове на Министерството на вътрешните работи в границите на месец, до момента в който тече изборната подготовка – мярка, чиято цел е да се пресечен зависимостите и упражняването на користни ползи и да се минимизира купеният и следен избор в границите на малцинствата и най-уязвимите български общности.

Беше препоръчано и онлайн предаване на броенето на бюлетините и попълването на протоколите, както и качването на протоколите в отворена платформа за гарантирането на оптималната бистрота.

Румен Радев означи като опция предвиждането на по-големи пространства, в които да работят изборните секции, с цел да се избегне обстановка, при която спазването на условията за отдалеченост попречва работата на покровителите и наблюдаващите.

Все още чакаме методиката за одитиране на машините за гласоподаване на идните избори за Народно заседание, изискванията за съхранението на устройствата, превозването им и контрола след тяхното одитиране. Трябва да се подсигурява правото на самостоятелни организации и специалисти да имат достъп до узаконяването и одита, тъй като по този начин ще се усили прозрачността и доверието към машинното гласоподаване. Това съобщи президентът Румен Радев по време на срещата си с представители на политическа партия МИР.

Участниците в срещата показаха терзания за навременната доставка на машините за вота. От партия МИР са безапелационни, че машинното гласоподаване е най-решителната стъпка за попречване на подправянето и подмяната на вота на българските жители, само че то би трябвало да бъде транспарантно и да се организира национална осведомителна акция.

„ Разписаното в Изборния кодекс паралелно гласоподаване посредством машини и с хартиени бюлетини основава предпоставки ръководещото болшинство да всее безпорядък в целия избирателен развой, да затруднят българските жители, а включително и членовете на секционните комисии “, съобщи Симеон Славчев – ръководител на партията.

От МИР се оповестиха и срещу „ монопола “ на „ Информационно обслужване “ АД по отношение на обработката на резултатите от изборите. Партията предлага всички политически сили, които вземат участие в изборите, да имат право да излъчат наблюдаващи освен в ЦИК, само че и в „ Информационно обслужване “.

Президентът Румен Радев напомни, че с ветото си от октомври 2020 година върху последните промени в Изборния кодекс е върнал за ново разискване промените, регламентиращи комбинираното гласоподаване и отчитането на резултатите от машините, както и директното възлагане на компютърната обработка на данните от гласуването на едно комерсиалното сдружение.
Необходимо е ЦИК да изготвя функционално задание и техническа спецификация, които обществено да се дискутират, преди да бъде предоставено реализирането на компютърната обработка на резултатите, съобщи Румен Радев по време на срещата.

Държавният глава заключи, че от извършените до момента съвещания с извънпарламентарните партии има консенсус за нуждата от законови промени, регламентиращи метода на гласоподаване на карантинираните гласоподаватели, отдалеченото гласоподаване по пощата на сънародниците ни зад граница в страни със съществени ограничавания поради пандемията.

По думите на президента единодушие е реализирано за обезпечаване на видео наблюдаване от изборната администрация с непосредствено лъчение по интернет в ЦИК и правото на членове на СИК, наблюдаващи и покровители да снимат със своите телефони и да излъчват в действително време процеса на отваряне на урните, преброяване на бюлетините и оформяне на протоколите.

Президентът уточни, че единогласие има и за нуждата от промени в изборното законодателство, които да дадат повече благоприятни условия за конкурентна среда за всички партии в процеса на предизборната акция, изключително във връзка с медийното отразяване.

Редно беше към сегашния миг към този момент да разполагаме със здравен протокол, който да бъде прегледан и разискван, и който по едно и също време да пази здравето на всички хора и участници в изборния развой, само че и да не лимитира правата на членовете на СИК, наблюдаващи и покровители, съобщи Румен Радев.

По думите му, здравните управляващи би трябвало да предложат при какви параметри на заболеваемост каква предизборна акция ще се организира, като дружно с политическите субекти се разработят разнообразни сюжети за организация на политическите мероприятия. На срещата беше разискван и въпросът за разширение на опциите за медийното отразяване на дребните политически обединения в националните медии и техните районни станции.

От МИР оферират с изключение на видеонаблюдение на броенето на бюлетините, да има наблюдаване и на целия избирателен развой, като се подсигурява тайната на вота. Партията упорства да се сътвори опция цялата информация, която се подава в ОИК, РИК и ЦИК, онлайн да може да се дава и на политическите обединения, участващи във вота, което ще предотврати имитация на резултатите.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР