Снимка: БулфотоКомисията за журналистическа етика се запозна с позиция на

...
Снимка: БулфотоКомисията за журналистическа етика се запозна с позиция на
Коментари Харесай

Комисията за журналистическа етика каза на прокуратурата да не се занимава с журналистическа етика

Снимка: Булфото

" Комисията за журналистическа нравственос се срещна с позиция на Дирекция " Публична връзка " на Прокуратурата на Република България от 4 август 2020 година, в която дирекцията " намира за нужно да подчертае, че е позволено нарушаване на Етичния кодекс на българските медии “. Комисията за журналистическа нравственос намира за нужно да подчертае, че е единственият орган, акредитиран да се произнася по отношение на нарушавания на Етичния кодекс на българските медии ". Това гласи кратко съобщение на уеб страницата на Комисията по журналистическа нравственос, написа actualno.com.

Съобщението е реалност поради позиция на прокуратурата от през вчерашния ден, 4 август. В позицията прокуратурата обръща внимание на публикация на " Свободна Европа " за прокурор Боряна Бецова със заглавие: " Първо, не е ябълка и второ, не е гнила. Кой ревизира записван ли е скрито Бойко Борисов ". Тя е един от наблюдващите прокурори по инспекцията на записите, свързвани с Бойко Борисов, но самата инспекция е за противозаконното им правене, а не всъщност върху наличието им и има ли в него учредения да се стартира инспекция за закононарушение. Името на Бецова стана известно поради това, че тя спря инспекцията по сигнал на " Протестна мрежа "  срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. Причината, съгласно прокуратурата, е, че в тази ситуация не са открити данъчни нарушавания.

" Съдържанието на материала е в несъгласие с професионалните стандарти за справедлива и етична публицистика ", счита прокуратурата, като смята, че създателят му Борис Митов " преднамерено " обръща внимание на Бецова. И прибавя: " Публикацията съдържа и обособени образци от работата на прокурор Боряна Бецова в СГП за интервал от няколко години, като посредством тях се вършат манипулативни внушения по отношение на осъществяването на професионалните ѝ отговорности ".

" Дирекция „ Публична връзка “ намира за нужно да подчертае, че с обявата е позволено нарушаване на Етичния кодекс на българските медии, защото липсва ясно разграничение на обстоятелствата от мненията и догатките. Видно е, че обявата е сложена в секция " Новини " на уеб страницата на българската редакция на „ Свободна Европа “, а не в секция " Мнение ", което би придало напълно друго значение на материала ", приключва прокуратурата.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР