Снимка Булфото, архивЗаев не намерил подкрепа в България и сега

...
Снимка Булфото, архивЗаев не намерил подкрепа в България и сега
Коментари Харесай

Заев напуснал София без резултат за каузата на Скопие и отишъл да търси подкрепа в Европа

Снимка Булфото, списък

Заев не намерил поддръжка в България и в този момент я търси в Европа. Конфликтната точка в договарянията е била настояването на Заев за формалното признание от страна на България, че документите сред двете страни се подписват на " македонски език ".

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев ще взе участие през днешния ден в срещата на върха на Западните Балкани във Виена, осведоми скопският ефирен канал “ТВ 21 “, представен от Агенция " ".

Заев е напуснал изненадващо София рано сутринта, научи Епицентър.бг, макар че се очакваше през днешния ден да продължи визитата си у нас и да бъде подписан някакъв документ със служебното държавно управление на Радев за връзките сред двете страни.

Снощи Заев е имал втора среща с министър-председателя Стефан Янев, по чиито думи през вчерашния ден стана известно, че македонският министър председател е пристигнал с съответно предложение към София във връзка със започването на договаряния за влизането на Скопие в Европейски Съюз.

Разговорите с българското държавно управление траяли до късно нощес. Конфликтната точка в договарянията е била настояването на Заев за  официалното признание от страна на България, че документите сред двете страни се подписват на " македонски език ". 

София отхвърля тази формулировката и упорства на израза “официален език на РСМ ”, както е записано в Договора от 2017 година.

Аргументите на Заев били, че щом македонският език е приет от Организация на обединените нации, то и България би трябвало да го признае. Заев подчертал, че до 1945 година в действителност не е имало македонски език, само че по-късно към този момент се е оформил и че двата народа приказват на разнообразни езици, които са международно приети.  

Той настоял със служебното държавно управление да се подпише Декларация, че двата народа са приятелски и поел ангажимент в македонската конституция  българите да бъдат приети за държавотворен народ, сходно на македонци, албанци, сърби, роми и хървати. 

Заев заречен и отваряне на досиетата от времето на Студената война, с цел да бъдат ясни репресиите, на които са били подложени българите в тогавашната югорепублика Македония. 

Спешното тръгване на Заев допуска, че диалозите му в София са останали без резултат и той в този момент се пробва да откри поддръжка в Европа за идеята на Скопие.

Във Виена Заев, съпроводен от вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров, ще има двустранна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц, който е основател и хазаин на срещата.

Няма информация на тази среща да има представители на България.

" Македонският език и македонската еднаквост, наложени като тематика от България, не трябва да бъдат предмет на диалозите и уговорките на Брюксел - само по този начин Република Северна Македония ще продължи да беседва за европейското си бъдеще, съобщи на 10 май Зоран Заев на среща с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР