Снимка: Булфото, архивВКС отмени запор на имоти на семейството на

...
Снимка: Булфото, архивВКС отмени запор на имоти на семейството на
Коментари Харесай

Вдигнаха запора на недвижими имоти на Арабаджиеви

Снимка: Булфото, списък

Върховен касационен съд анулира запор на парцели на фамилията на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Искането бе на антикорупционната комисия КПКОНПИ. Въпросните недвижими парцели са благосъстоятелност на " Виктория груп корпорейшън " ЕАД. Това са част от обезпечителните ограничения за общо 379 444 968 лева, наложени по искане на КПКОНПИ на Ветко и Маринела Арабаджиеви и свързани с тях 9 други сдружения, оповестява " Сега ".

КПКОНПИ води дело за конфискация против Арабаджиеви и 9 компании, измежду които не е " Виктория груп корпорейшън " ЕАД. Сред имуществото, предмет на настояването за лишаване, са и 4 792 240 броя елементарни поименни акции, които са 43,21% от капитала на " Виктория груп корпорейшън " ЕАД. Те са благосъстоятелност на " Виктория груп сървисис " ООД, което е измежду деветте дружества-ответници по делото за конфискация. Запорът върху тези акции е позволен в настрана произвеждане. Но КПКОНПИ е поискала и спомагателни запори върху недвижимо имущество, благосъстоятелност " Виктория груп корпорейшън " ЕАД. Мотивът е, че имуществото на това сдружение е финансова благосъстоятелност на една от компаниите, чиито крайни притежатели са Арабаджиеви и че то би трябвало да бъде блокирано, с цел да не бъде разпродадено.
Софийският градски съд не позволява това поръчителство, само че втората инстанция - Софийският апелативен съд, се съгласява с КПКОНПИ. Така делото стига до висшия съд, който го пререшава и обезсилва издадената обезпечителна заповед.
Ако КПКОНПИ твърди, че става дума за следена компания, то има право да предяви иск за лишаване на имуществото й. В случая няма иск за конфискация против " Виктория груп корпорейшън " ЕАД, нито е декларирано желание за предявяване на предстоящ подобен иск. " Недопустимо е да бъде отнето имущество на разположение, което не е ответник в производството, както и да се присъди повече от поисканото с исковата молба – да се отнеме имущество, което не е предмет на желае " стимулират се още тримата висши съдии - Светла Димитрова, Светла Бояджиева и Даниела Стоянова (докладчик).
Те изясняват, че има разлика сред имущество и капитал на едно сдружение. Капиталът е константна големина и няма материален израз, а е единствено едно число, до момента в който имуществото има материален израз и е променлива големина. Имуществото може да има разнообразни източници: първичните вноски на съдружниците при основаване на сдружението, това, което получава сдружението от личната си активност, заеми, спомагателни парични или апортни вноски от съдружниците, движими и недвижими движимости.
Имуществото непрекъснато се трансформира, цената му също - някои недвижими движимости може да нарастнат, други могат да се амортизират. Основната функционалност на имуществото е гаранционната. В случай на несъблюдение на отговорностите си, сдружението не дава отговор с капитала си, който е вписан в Търговския указател, а с имуществото си, написа още в правосъдното определение.
Имуществото обаче, добито от сдружението, е негова благосъстоятелност, а не на акционера. Така това имущество не може да служи за поръчителство на иск, предявен против акционера. Адекватната и ефикасна обезпечителна мярка при иск за лишаване на акциите на ответника-акционер е запорът върху тези акции, изяснява висшия съд.
Обвинителният акт против Арабаджиеви за незаконна група, заминавала се с данъчни закононарушения и пране на пари е в спецсъда от декември м.г., само че не може да започва, защото няколко пъти съдията-докладчик го приключва. Наскоро апелативният спецсъд анулира следващото преустановяване, отхвърли да пусне Арабаджиев от ареста, само че постанови брачната половинка му да остане под домакински арест с електронна гривна за наблюдаване.
Арабаджиеви бяха арестувани предходната година в Барселона и прекараха в ареста повече от година.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР