Снимка: Булфото, архивВ момента се провежда среща между народни представители

...
Снимка: Булфото, архивВ момента се провежда среща между народни представители
Коментари Харесай

ГЕРБ и ВМРО водят преговори за референдум

Снимка: Булфото, списък

В момента се организира среща сред народни представители от Вътрешна македонска революционна организация и ПГ на ГЕРБ, оповестява Novini.bg.

На нея се водят договаряния и се разисква поддръжка на ГЕРБ за концепцията на Вътрешна македонска революционна организация за осъществяване на референдум по отношение на предложенията на Красимир Каракачанов, които не са залегнали в плана за нова Конституция:

- Въвеждане на условие за владение на наложително, съгласно Конституцията, учебно обучение за придобиване на изборно право;
- разширение на пълномощията на президента;
- основаване на текст в Конституцията, който да планува въвеждане на наложителна военна работа.

След вчерашните договаряния сред двете партии бе реализирано съглашение и ГЕРБ одобряват предложенията Вътрешна македонска революционна организация за допълнение на плана за нова Конституция по следните тематики:

1. Да се включи увод, в който да се заявяват главните правила на страната:
- честност към общочовешките полезности: независимост, мир, хуманизъм, тъждество, правдивост и търпимост;
- издигане във висш принцип на правата на личността, нейното достолепие и сигурност;

- усещане неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единение на България, като показваме решителност да създадем демократична, правова и обществена страна, която утвърждава националните полезности и обичаи.

2. В Конституцията да се опише в детайли герба на Република България – главен народен знак. Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има огромна корона, прототип на която са корони на български владетели от Втората българска страна, с пет кръста и настрана кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клончета с плодове. Под щита върху трансферирана през краищата на дъбовите клончета бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви „ Съединението прави силата “.
3. Да се закрепи в Конституцията задължението на страната да поставя грижа за поощряване на раждаемостта в сходство с общоприетите за българското общество стандарти за култура, просвета и социализация и за подкрепяне на фамилията, майчинството и децата.
4. За правата на българските общности зад граница:
- Конституцията да дефинира категорично, че лицата от български генезис получават българско поданство при облекчени условия, а освен по омекотен ред, както е настоящата уредба.
- Да се признае категорично на лицата от български генезис правата да се завръщат в страната, по този начин както настоящата Конституция признава това право на българските жители.
5. Обвързване на задължението за учебно обучение до 16 година възраст с осъществяване на задачите на образованието - да се реализиран минималните стандарти за обучение, за притежаване на български език, за образование и за социализация.
6. Гласуването да бъде несъмнено като цивилен дълг.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР