Снимка Булфото, архивУдостоверяването приключи. Държавна агенция Електронно управление“, Българския институт

...
Снимка Булфото, архивУдостоверяването приключи. Държавна агенция Електронно управление“, Българския институт
Коментари Харесай

Удостовериха машините за изборите

Снимка Булфото, списък

Удостоверяването завърши. Държавна организация „ Електронно ръководство “, Българския институт за стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ) удостовериха сходството на доставените машини за гласоподаване за изборите на 14 ноември 2021 година Бяха показани методологията и методът на осъществяване, както и технологията, по която се осъществя машинното гласоподаване. На експертната среща беше показан и план на отчет за засвидетелствуване на сходството на машините за гласоподаване и съпътстващият програмен продукт, предава Нова тв.

Процедурата по удостоверяването на машините за гласоподаване стартира на 22.10.2021 година, като беше спазен и съгласуваният с ЦИК краен период на засвидетелствуване – 5 ноември 2021 година БИС оцени сходството на машините за гласоподаване с условията за валидността и достоверността на документите. БИМ направи оценка на машините за гласоподаване по отношение на хардуерната настройка. ДАЕУ, оцени сходството на машините за гласоподаване по отношение на функционалността със софтуера и сигурността на информацията, която се вкарва, обработва, съхранява и извежда от устройството. Трите институции показаха своята активност, осъществена по одобрена Методика и посочени условия в съответните Приложения към нея.

По време на удостоверяването, записаните авансово от ЦИК представители на партии, обединения, инициативни комитети, български неправителствени организации и Българска академия на науките, както и задачата за наблюдаване на изборите към Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) имаха достъп до предоставените от ЦИК машини за гласоподаване.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР