Снимка: Булфото, архивТурция отбелязва днес 98 години от решаващата битка

...
Снимка: Булфото, архивТурция отбелязва днес 98 години от решаващата битка
Коментари Харесай

Ердоган: Завоеватели се опитват да нахлуят в нашето отечество

Снимка: Булфото, списък

Турция отбелязва през днешния ден 98 години от решаващата борба при Думлъпънар против гръцките сили във войната за самостоятелност, в миг когато опасността от нов спор с Атина нараства в Източно Средиземно море, съобщи АП, представена от

Турската битка за самостоятелност и бъдеще продължава и през днешния ден, съобщи турският президент Реджеб Ердоган в обръщение във връзка Деня на успеха.

Абсолютно не е съвпадане това, че тези, които желаят да ни изключат от Източното Средиземноморие, са същите завоеватели като тези, които се опитваха да нахлуят в нашето родно място преди един век, сподели Ердоган.

През последните седмици и турски, и гръцки военни сили проведоха морски учения в региони сред Кипър и гръцкия остров Крит. Конфронтацията породи, когато Турция изпрати изследователски транспортен съд, съпроводен от военни кораби, да търси ресурси от газ и нефт.

Членката на Европейски Съюз Гърция твърди, че водите са част от нейния континентален шелф и изиска поддръжка от Европейски Съюз, който осъди противозаконните дейности на Турция и предизвести за евентуални наказания против Анкара.
Турция пък твърди, че Гърция и други страни лишават нейните права да изследва за енергийни запаси в Средиземно море.

Освен Гърция и Кипър наскоро Франция, Италия и ОАЕ също организираха военноморски и въздушни учения в района.

В събота Турция стартира военноморско обучение до 11 септември край южното си крайбрежие.

Никой не би трябвало да има каквито и да било подозрения за нашата увереност по този въпрос и нашата непоклатима религия в успеха, сподели Ердоган.

По стратегия Ердоган би трябвало да посети мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк в Анкара по-късно през днешния ден. Ататюрк поведе турските войски в битката за самостоятелност след Първата международна война и сътвори съвременна Турция, отбелязва АП.

Предвидени са и други възпоменателни церемонии в 20 турски пристанища с присъединяване на военни кораби в Турция и в северната част на Кипър.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР