Снимка Булфото, архивТрифоновден е. На 1 февруари православната църква почита

...
Снимка Булфото, архивТрифоновден е. На 1 февруари православната църква почита
Коментари Харесай

Честваме св. Трифон - лечител, прославил се с чудесата, които правел

Снимка Булфото, списък

Трифоновден е. На 1 февруари православната черква уважава св. Трифон - врач, популяризирал се с чудесата, които правел. Роден е през 225 година сл. Хр. в фамилията на небогати християни в малоазийската част на Римската империя. На 17-годишна възраст съумял да излекува тежко болната щерка на император Гордиан, за което бил богато заплатен от императорското семейство. Само няколко години по-късно, обаче на престола се възкачил наследникът на Гордиан - Деций Траян, който за късото си ръководство съумял да унищожи доста християни поради вярата им. Един от тях бил Трифон, който не поискал да се отхвърли от Христа и починал от раните си след дълги изтезания, само че с молитва на уста.

След календарната промяна Църквата празнува свети страдалец Трифон 13 дни по-рано (на 1 февруари), само че по разбираеми аргументи, лозарите вършат ритуалното " зарязване " на лозите в средата на месеца. Така паметта на свети страдалец Трифон стартира да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече ритуален самун, декориран с лозово листо. Вари се и пиле, а в бъклица се налива от най-хубавото вино. Всичко се слага в шарена торба и с нея стопанинът се насочва към лозето.

На лозето всеки собственик се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки и полива мястото с алено вино, светена вода и пепел, които пази от Бъдни вечер. Лозите се пръскат със светена вода и се благославят за изобилие и благодат. Избира се Цар на лозята - нормално заможен човек, след което се прави обща богата софра на самото лозе или вкъщи.

Според етнографи в основата на празника се крие античният фетиш към Дионис - богът, който в древността почитали като настойник на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да вършат вино.

На Трифоновден честват имениците Радко, Рачо, Трифон, Трифонка, Лозан, Лозана, Гроздан, Гроздана, Веселин, Веско, Весо, Веселина, Веса, Радка.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР