Снимка: Булфото, архивСофийският районен съд отмени задържането на русенския бизнесмен

...
Снимка: Булфото, архивСофийският районен съд отмени задържането на русенския бизнесмен
Коментари Харесай

Софийският районен съд: Арестът на Пламен Бобоков е бил извършен незаконно

Снимка: Булфото, списък

Софийският областен съд анулира задържането на русенския предприемач Пламен Бобоков, осъществен предишното лято. Според решението, карцерът е бил осъществен нелегално, без да има причина за това и по този метод е нарушена Европейската конвеция за правата на индивида, оповестява .

Два от три са противозаконни

В същия ден прокурори и въоръжени служители на Бюрото за отбрана на очевидци нахлуха в президенството. Бяха задържани секретарят на президента Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев. Той също обжалва задържането си и съдът го анулира. Т.е. все още от общо три ареста в този ден, два бяха оповестени за противозаконни.

Прокурорската акция в президентството бе една от аргументите за избухналите след това антиправителствени митинги, които продължиха до късната есен. Разследващите обясняваха, че нахлуването е било позволено от съда, само че по този начин и не стана ясно какво постанова показността, откакто на същите хора могат да се изпратят призовки.

Сходен мотив е показала в решението си арбитър Яна Димитрова от Софийския областен съд, която анулира ареста на Бобоков. Тя написа, че предприемачът към този момент е бил очевидец по същото дело. Макар и да е станал обвинен, карцерът не е оневинен, показва тя.

В заповедта за задържане на Бобоков е посочено единствено, че има следствие, както и неговия номер. За прокуратурата това е задоволително. За съда обаче – не. Съдията се базира на решение на Европейския съд по правата на индивида, съгласно „ което неналичието на съответна фактическа аргументация на нуждата от задържането, задържането се явява несъвместимо с правилото за отбрана на лицата от произвол “.

" Задържането съставлява ограничение на правото на независимост и според Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи по изключение е използвано за да обезпечи явяването на лицето пред плануванаъа в закона институция при обосновано съмнение за осъществяване на закононарушение или когато обосновано е приета нуждата да се предотврати осъществяване на закононарушение или укриване след осъществяване на закононарушение. В съответния случай приложената мярка не се оправдава от никоя от тези цели “, написа в правосъдното решение.

Обвинения

Отмяната на ареста има официално значение, само че действително Бобоков бе освободен още през юли. Към момента той е обвинен по три каузи. Едното е за присъединяване в незаконна група дружно с брат му Атанас, някогашния зам.-министър на екологията Красимир Живков и още няколко души. Според проверяващите те са взели участие в скица, посредством която рисковите боклуци от завода на Бобкови – " Монбат " – са били нелегално заравяни и складирани у нас.

Второто дело против Бобоков е за приемане на информация от сводката на разузнаването. Става дума за вести, изпращани му от Узунов. Те са от свободни източници като Българска телеграфна агенция да вземем за пример, само че защото са вземани от секретната сводка, прокуратурата ги смята за държавна загадка.

Третото дело против Бобоков е единственото, което все още е достигнало правосъдна фаза. То е за нелегално държане на антични върхове на копия и стрели.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР