Снимка Булфото, архивСеизмологът Емил Ботев коментира зачестилите земетресения в съседна

...
Снимка Булфото, архивСеизмологът Емил Ботев коментира зачестилите земетресения в съседна
Коментари Харесай

Сеизмолог: Земетресенията в Гърция не могат да активират огнищата в България

Снимка Булфото, списък

Сеизмологът Емил Ботев разяснява зачестилите трусове в прилежаща страна в ефира на „ Здравей, България ”: „ Земетресенията в Гърция са доста надалеч. Те не могат нито да задействат огнищата в България, нито в околните до тях зони. Ние се намираме на над 200 км, по този начин, че няма никаква опция за индуциране на сеизмична интензивност в нашите зони ”, изясни той.

През последните дни сеизмологичната интензивност в южната ни съседка е извънредно динамична. Силен трус раздруса Лариса преди дни, земетресението е усетено тук-там и у нас. След него в Гърция не престават вторичните земетресения. В четвъртък вечерта също имаше земетресение, което е било усетено по високите етажи от единични хора в региона на Сандански.
 
„ Сеизмичната интензивност зависи от свойствата на земната кора, която в тази ситуация е в континенталната част на Гърция. Очаква се земните земетресения да продължат 2-3 месеца. Те ще се усещат от хората. Тази нощ минимум десетина труса са усетени от хората в Централна Гърция ”, изясни Ботев.

Според него във всички зони, известни у нас със мощната си сеизмичност, напреженията са освободени при започване на предишния век. Като най-опасна сеизмологът дефинира североизточната зона край Шабла.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР