Снимка Булфото, архивРекордно ниско равнището на безработицата, отчитат от Регионалната

...
Снимка Булфото, архивРекордно ниско равнището на безработицата, отчитат от Регионалната
Коментари Харесай

Безработицата във Варна паднала под рекордните 2%

Снимка Булфото, списък

Рекордно ниско нивото на безработицата, регистрират от Регионалната работа по заетосттa във Варна. В региона тя е намаляла до 3% през май, а в град Варна е под 2%. За четвърти следващ месец се регистрира спад в нивото на безработица във Варненска област, прецизират от дирекцията. Броят на записаните безработни в края на май е 6652, с 1097 по-малко по отношение на същия месец 2018 година, написа Нова Варна.

``
реклама

В съпоставяне с предходния месец се регистрира спад с 0,3 процентни пункта на нивото на безработица, а записаните безработни са със 775 по-малко. В град Варна броят на записаните безработни в края на май 2019 година е 3313. Равнището на безработица в града е 1,9%, с 0,2 процентни пункта по-ниско по отношение на предходния месец. На годишна база, по отношение на май 2018 година, се регистрира спад с 0,2 % на ниво на безработица и с 374 безработни лица по-малко. На работа в област Варна през май 2019 година са постъпили 1352 безработни лица. Продължават дейностите за устройване на работа на лицата от уязвимите групи на пазара на труда, допълват от Регионалмата работа по заетостта. Наети са 196 младежи до 29-годишна възраст. На работа са устроени и 52 дълготрайно безработни лица (с регистрация в бюрата по труда над 1 година), както и 246 лица над 50 години. През май 2019 година в бюрата по труда от региона са декларирани 1729 работни места. Най-много от декларираните през май работни позиции са от сферата на хотелиерството и ресторантьорството (1001). Следват търговията (262), преработваща индустрия (100), строителство (88), административни и икономически действия (45). По стратегии и ограничения за претовареност и схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” са оповестени 110 работни места.

През май 2019 година за едно свободно работно място, оповестено в бюрата по труда в региона, са се конкурирали приблизително по 2 безработни лица. На 2 юли завършва срокът за банкет на годишни уведомления от работодатели по Закона за хората с увреждания. Агенцията по заетостта приготвя старта в цялата страна на 3 нови, 5 усъвършенствани услуги и 7 пакета стандартизирани услуги за безработни лица от уязвимите групи на пазара на труда. Тази активност е част от тактиката за рационализация на Агенцията по заетостта. Целта е своевременното преориентиране на дейностите към настоящите потребности на безработните лица и най-много към тези, които имат потребност от поддръжка за активиране с цели следваща реализация на пазара на труда.

Новите услуги, които Агенцията по заетостта ще вкара в своята работа напълно скоро, са „ Консултация и менторство след започване на работа ”, „ Мобилно бюро по труда ” и „ Семеен трудов съветник ”. Те са свързани с използване на по-широк и изчерпателен самостоятелен метод към всяко записано или нерегистрирано в бюрото по труда безработно лице в трудоспособна възраст. А усъвършенстваните услуги са в „ Ателие за търсене на работа ”, „ Информиране, консултиране, обосноваване ”, „ Насочване и подкрепяне за включване в професионално образование и за асимилиране на основни компетентности ”, „ Стажуване, чиракуване, образование по време на работа, процедура по време на учене ”, „ Провеждане на трудови тържища ”, „ Ден на работодателя ” и други осведомителни събития за търсещи работа лица, неактивни лица и работодатели. Стандартизираните пакети услуги, които също са обект на рационализация, са ориентирани към безработни лица от следните уязвими групи: младежи, лица над 50-годишна възраст, дълготрайно безработни, лица с главно или по-ниско обучение, с трайни увреждания, самотни родители и/или майки с деца до 5-годишна възраст и освободени от местата за отнемане от независимост.

Агенцията по заетостта започва даването на финансова поддръжка за декларирани от работодателите образования по основни компетентности на заети лица от микро- и дребни предприятия. В образованията през 2019 година могат да се включат 1 000 заети лица, с цел да придобият някоя от компетентностите: „ Математическа подготвеност и съществени познания в региона на естествените науки и технологиите ”, „ Дигитална подготвеност ”, „ Умения за учене ”, „ Обществени и цивилен компетентности ”, „ Инициативност и предприемачество ”. Работодателите, искащи да употребяват преференцията, е належащо да подадат поръчка в бюрата по труда, на чиято територия предприятието реализира активността си. Работодателите имат опция сами да посочат учаща институция, която да извърши образованието по основни компетентности на личния състав им, както и взаимно да дефинират образователния график за провеждането му.

Финансирането на образованието се прави при равно присъединяване на Агенция по заетостта и работодателя, който има ангажимент да резервира заетостта на лицата, сполучливо приключили образованието за период не по-кратък от 6 месеца. Повече и подробна информация, в това число за свободните средства, в границите на които могат да се сключат контракти за образование на заети лица, може да се откри на формалната интернет страница на Агенцията по заетостта, както и във всички бюра по труда.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР