Снимка: Булфото, архивПрезидентът на Турция Реджеп Ердоган уволни шефа на

...
Снимка: Булфото, архивПрезидентът на Турция Реджеп Ердоган уволни шефа на
Коментари Харесай

17 процента спад на турската лира, след като Ердоган уволни шефа на централната банка

Снимка: Булфото, списък

Президентът на Турция Реджеп Ердоган уволни шефа на централната банка Наджи Агбал. Това докара до поевтиняване на лирата със 17 на 100.

Рано тази заран един $ струваше 8,36 лири, а в края на предходната седмица курсът беше 7,21 лири за $. Това значи, че към този момент с един български лев ще се купуват близо 5 лири.

Местни медии оповестяват, че някои банки към този момент са спрели да обменят задгранична валута и да продават злато.

Ердоган уволни шефа на централната банка Наджи Агбал в петък и сложи на поста му някогашния финансов министър и народен представител от ръководещата Партия на справедливостта и развиването Шахап Кавджъоглу. Това провокира терзание измежду вложителите за политическа интервенция в паричната политика.

Не бяха обявени претекстове за промяната, която пристигна ден откакто централната банка внезапно увеличи главния лихвен % за трети път в последните пет месеца, от 17 на 19 на 100. Действието на банката беше опит за преодоляване на двуцифрената инфлация в страната.

Пазарите приветстваха повишението на лихвата. Действието на Наджи Агбал обаче опонира на ексцентричното виждане на Ердоган, че високите лихви предизвикват инфлацията.

" Всичко това значи, че държавното управление още веднъж ще опита да подтиква стопанската система с ниски лихви. Това обаче има огромна възможност да провокира извънреден напън върху лирата и да свие още повече стопанската система ", разяснява пред Ройтерс Селва Демирлап, шеф на икономическия проучвателен център в Университета Коч в Истанбул.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР