Снимка Булфото, архивПравителството предлага Младен Маринов да бъде освободен от

...
Снимка Булфото, архивПравителството предлага Младен Маринов да бъде освободен от
Коментари Харесай

Правителството поиска Младен Маринов за вътрешен министър

Снимка Булфото, списък

Правителството предлага Младен Маринов да бъде освободен от длъжността основен секретар на МВР   

Министерският съвет одобри решение, с което предлага на Президента на Република България да издаде декрет за преустановяване на пълномощията на основния секретар на Министерството на вътрешните работи основен комисар Младен Маринов, и за освобождението му от служба, написа Пик. 

 

Ето още какви решения взеха през днешния ден министрите: 

Над 2200 контракта са подписани през предходната година по ПРСР 2014-2020 година

Правителството утвърди Годишния доклад на Държавен фонд „ Земеделие “ и Разплащателната организация за 2017 година

През предходната година са подписани 2291 контракта по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020 година Изплатени са 488 639 628 лева

В акция 2017 по схеми и ограничения, управлявани по линия на директни заплащания, са признати над 113 600 заявки. През 2017 година преведените дотации за директни заплащания по линия на Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) възлизат на 1 629 729 001 лева Изплатените суми по пазарните ограничения по линия на селскостопанските пазарни механизми през 2017 година са в размер на 87 486 177 лева, от които 64 700 353 лева са от ЕФГЗ и 22 785 824 лева - национални средства.

По Оперативната стратегия за развиване на бранш „ Рибарство “ 2007-2013 са осъществени заплащания за 1 505 003 лева Изплатените средства по Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 са общо 508 322 лева По капиталовите схеми за подкрепяне към 31 декември 2017 година са преведени 5 424 902 лева

През предходната година са изплатени и 123 720 228 лева по 22 схеми за краткосрочно подкрепяне, от които са се възползвали 29 166 аграрни стопани.

Одобрена е национална научна стратегия „ Иновативни, нискотоксични биологично дейни средства за прецизна медицина “

Министерският съвет утвърди национална научна стратегия „ Иновативни нискотоксичии биологично дейни средства за прецизна медицина “ (БиоАктивМед).

С осъществяване на програмата се чака проучванията да доведат до основаване на нови и значително усъвършенствани артикули, получени от естествени източници. Следва да се разработят нови методологии за проучване на биологично дейни субстанции и да се дефинира качеството и приложимостта им, като нови артикули за задачите на персонализираната и превантивна медицина. Успешното създаване на различни подходи в битката против инфекциозни, невродегенеративни и злокачествени болести ще способства за възстановяване на качеството на живот на популацията. Също по този начин, ще понижи натиска върху здравната и обществената система посредством усъвършенстване и понижаване на медицинските разноски при мултирезистентни инфекции, както и интервалите на неработоспособност на засегнатите, което се чака да докара до стопански и обществени изгоди за страната.

Общият бюджет на програмата за интервала 2018-2021 година е в размер на 5,9 млн. лева Изпълнението й ще се следи и координира от Министерството на образованието и науката. Целта е да се реализира превъзмогване на фрагментацията в научноизследователската система, консолидиране на научноизследователския капацитет, централизация на финансови запаси за решение на значими за обществото проблеми и отбягване на двойното финансиране.

Одобрени са промени на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020

Правителството одобри Решение за изменение на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020, като основа за водене на договаряния с Европейската комисия.

Съгласно една от измененията ще се трансферират средства от Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020 (ОПНОИР), отговарящи на цената на интервенция „ Изграждане на районни научни центрове “, в размер на 51.1 млн. евро (европейско и национално финансиране) към Приоритетна ос 1 „ Технологично развиване и нововъведения “ на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 (ОПИК). С смяната се пренасочват дейностите, отнасящи се до връзката бизнес-наука с водеща роля на бизнеса като мотор на икономическия напредък и при ясно подчертана роля на научните организации на районно равнище.

Другата смяна е обвързвана с повишение на сигурността, надеждността и непрекъсваемостта на доставките на природен газ посредством диверсификация на източниците и маршрутите на природен газ. По Инвестиционен приоритет 4.1. на плана за газова връзка България - Сърбия се дава техническа поддръжка за довеждане докрай на подготвителните действия, нужни за старта на строителството, а главната поддръжка се дава на плана за създаване на междусистемна газова връзка Гърция - България. „ Булгартрансгаз “ ЕАД е прибавен като съответен бенефициент по целта за дейностите за даване на техническа поддръжка за междусистемната газова връзка България - Сърбия.

Горепосочените промени са в сходство с европейското законодателство и няма да дадат отражение върху към този момент утвърдените в ОПИК характерни цели. 

Близо 2,5 млн. лева се обезпечават за стипендии за просветителни резултати на общинските училища 

Правителството утвърди спомагателни прехвърляния в размер на 2 482 195 лева по бюджетите на общини за погашение на стипендии за просветителни резултати от общинските учебни заведения за актуалната година.

Средствата за стипендии са разпределени на база постигнатите просветителни резултати на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика. Условията и редът за разпределението им са избрани със заповед на министъра на образованието и науката.

Целта е да се даде опция на най-добре представилите се на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика 78 общински учебни заведения с обезпечените средства да организират учебните си политики за повишение качеството на образованието.

Постановлението няма да докара до директно или индиректно влияние върху държавния бюджет, защото нужните средства са планувани по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2018 г. 

Правителството се разпореди с имоти 

Правителството одобри решение за основаване на сервитут за период от 10 години върху поземлени парцели в горски територии - обществена държавна благосъстоятелност, в землището на с. Челопеч, община Челопеч. Площта е в размер общо на 1,072 дка. Вещното право върху парцелите се учредява за създаване и обслужване на подземни довеждащи водопроводи на с. Челопеч. Обектът е разгласен за общински обект от първостепенно значение с решение на Общински съвет Челопеч. Община Челопеч ще заплати цена за основаване на сервитут за 10-годишния период в размер на 1 581,00 лв. и режийни разходи на стойност 31,62 лв. по сметката на Изпълнителна организация по горите. По сметката на Директива за птиците „ Югозападно държавно дружество “ - Благоевград ще бъдат заплатени цена за компенсационно залесяване в размер на 628,72 лв. и цена на дървесината на корен в настояща възраст за оценените насаждения в размер на 531,92 лв. с Данък добавена стойност.

Съгласно друго държавно решение, посредством Министерство на околната среда и водите страната ще придобие правото на благосъстоятелност върху парцел с повърхност 164 кв. м. Той съставлява най-вътрешният пояс на санитарно-охранителната зона към сондаж № Р- 1хг от находището на минерална вода „ Крушуна “ - изключителна държавна благосъстоятелност, в с. Крушуна, община Летница, област Ловеч. Имотът става обществена държавна благосъстоятелност в сходство с условията на член 15 от Закона за водите. С даването му на община Летница за ръководство и стопанисване, се подсигурява запазване на сондаж № Р-1 хг и минералната вода.

Министерският съвет одобри също по този начин Решение за оповестяване на парцели - обществена държавна благосъстоятелност, за парцели - частна държавна благосъстоятелност, с предоставени права за ръководство на Министерство на защитата. За Министерството и Българската войска отпада нуждата от използването на парцелите - обществена държавна благосъстоятелност, а като парцели - частна държавна благосъстоятелност, с тях могат да се правят разпоредителни дейности - продажба посредством търг, според Закона за държавна благосъстоятелност. Обектите със заменен статут съставляват: четири поземлени парцела – в с. Ружица, община Болярово, с повърхност 42 197 кв. м и застроен с 15 сгради; в землището на с. Ягодово, община Родопи, с повърхност 115 165 кв. м, застроен с 46 сгради; два парцела в гр. Лом, единият с повърхност 47 828 кв. м, застроен с 16 здания и другият с повърхност 53 169 кв. м, застроен с 18 сгради; три здания, намиращи се в землището на гр. Баня, община Карлово, с обща застроена повърхност 62 кв. м.

С друго държавно решение парцели - обществена държавна благосъстоятелност се афишират за парцели - частна държавна благосъстоятелност и се апотрират в капитала на „ Сердика спортни парцели “ ЕАД. Имотите включват спортни обекти и уреди, находящи се в гр. София, в с. Долни Пасарел и с, Панчарево, София, в гр. Петрич, в с. Арбанаси, Велико Търново, в гр. Приморско, и в с. Лобош, Перник. Включването на тези обекти и уреди в капитала на „ Сердика спортни парцели “ ЕАД ще спомогне да се подхващат дейности по модернизирането им, както и за тяхното по-добро ръководство. 

България завърши правната рамка на съдействието с Алжир в региона на архивите 

Министерският съвет утвърди Меморандума за съгласие в региона на архивите сред Правителството на Алжирската Демократична и Народна Република и Правителството на Република България, с което се предизвиква съдействието сред Главния директорат на Националния списък на Алжир и Държавната организация „ Архиви “ на България.

Меморандумът за съгласие в региона на архивите беше подписан на 23 март тази година в София от Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи на България, и Абделкадер Месахел, министър на външните работи на Алжир. 

Правителството утвърди промени по бюджета на МТИТС 

Правителството утвърди вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията за 2018 година С плана на Постановление на Министерски съвет се понижават разноските за прехрана и се усилват разноските за личен състав с 270 000 лева

Актуализацията се постанова след направено преструктуриране на Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ и увеличение броя на специалистите, които реализират контрол на сигурността на летателните средства. Направената структурна смяна включва още усъвършенстване функционалностите на дирекциите, възстановяване квалификацията на наличния личен състав и наемането на спомагателен подобен, и е вследствие на забележителното покачване на пътникопотока и появяването на нови субекти в авиацията.  

Република Индонезия открива консулство  в град Банско 

Правителството одобри решение за разкриване на консулство на Република Индонезия в Република България, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице със седалище в гр. Банско и с консулски окръг, обхващащ територията на област Благоевград, и за назначение на почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република Индонезия в Република България.

Почетният консул господин Борислав Митков Петров е квалифициран инженер със компетентност „ Изчислителна техника “. В интервала септември-декември 1990 година е заемал длъжността „ Ръководител кацане “ в „ Навигационно застраховане на полетите “ в Министерство на защитата. От 1992 година е притежател на компания с предмет на активност вложения, туризъм, импорт, износ и реекспорт, консултантски услуги. От 2013 година е общоприет управител на сдружение с предмет на активност вложения, импорт, износ и реекспорт, даване на консултантски услуги за Индонезия. Г-н Петров е член на управителния съвет на Европейската Индо-азиатска асоциация за бизнес, просвета и другарство. 

Одобрена е българската позиция за подготовка на Междуправителствено съглашение сред България и Гърция по отношение на данъчното отнасяне на интерконектора сред страните 

Подписването на Междуправителствено съглашение сред Република България и Република Гърция за данъчното отнасяне на газовата връзка Гърция-България е значим детайл от реализацията на плана. За задачите на ефикасното осъществяване на договарянията сред страните, Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание главните условия на бъдещото съглашение като позиция на българската страна, съгласно която да се приготви, координира и завърши бъдещото Междуправителствено съглашение. То ще подсигурява постоянен данъчно-правен статут на плана и предвидимост в данъчното облагане.

Проектът за създаване на газовата връзка Гърция-България е основен както за страната ни, по този начин и за района на Югоизточна Европа. Интерконекторът е включен измежду седемте предпочитани плана на Европейската комисия, част е и от самодейността за междусистемна газова съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка е избрана за обект с национално значение и народен обект според решения на Министерския съвет на Република България, както и според законодателството на Република Гърция. 

Одобрени са отчети на комисията по проблемите на сигурността на придвижването по пътищата 

Министерският съвет утвърди отчети на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на сигурността на придвижването по пътищата за положението на сигурността на придвижването по пътищата през интервала 2011 – 2016 година и през 2017 година

Отчетено е, че след приемането на Националната тактика за възстановяване на сигурността на придвижването по пътищата на България /2011-2020/ е записано съществено понижение на броя на починалите през първите две години на осъществяването на тактиката и растеж през идващите, който е прекратен през 2017 година Средногодишното равнище на починалите през интервала 2011-2017 е с над 300 души по-малко по отношение на равнището през интервала 2001-2010.

Акцент се слага върху нуждата от повишение на образованието и образованието на децата за безвредно присъединяване в придвижването по пътищата, както и върху организацията и образованието на претендентите за водачи на МПС, свързани в това число с продължителността на тяхното образование. Сериозно внимание се обръща на повишението на сигурността по секторите от трансевропейската пътна мрежа.

Отбелязва се нуждата от интензивното разширение на системата от механически средства за надзор на скоростта и ускореното използване на инфраструктурни решения за нейното ограничение, изключително в обитаемоте места.

Отчетена е и опцията от разширение на кръга от заинтригуваните институции - държавни, неправителствени организации, частния бранш, гражданското общество, институциите на регионално и локално равнище, като всеки способства за понижаване на жертвите по пътищата. Изтъкнато е също целесъобразното потребление на Фонда за сигурност на придвижването. 

ДАЕУ предлага ускорена рационализация и доизграждане на споделените запаси на електронното управление 

Правителството утвърди Отчет за положението и Годишен проект за развиването и обновяването на осведомителните запаси в администрацията и на Единната електронна съобщителна мрежа. Документът, направен от Държавна организация „ Електронно ръководство “, обрисува настоящото положение на осведомителните запаси в администрацията в интервала 1 август 2017 година - 31 юли 2018 година, както и главните достижения и насоки в политиката за реализация на електронното ръководство в България.

Основен акцент е подложен върху напъните за понижаване на административната тежест за жителите и за бизнеса, премахването на хартиения продан сред всички администрации, разширението на служебния продан на данни, както и към този момент наличните благоприятни условия за жителите да управляват по какъв начин администрациите употребяват техните данни. Подчертана е нуждата от ускорена рационализация и доизграждане на инфраструктурата на споделените запаси на електронното ръководство.

Според признатия доклад средствата за електронно ръководство и ИКТ в администрациите следва да бъдат обвързани с резултатите от съответната инвестиция. Потребителите на електронното ръководство би трябвало да получават повече, по-достъпни и използваеми електронни услуги.

Предвижда се всички администрации да заложат в тригодишните си планирани бюджети разноски за отбрана против нежелателен програмен продукт и за обезпечаване на аварийни копия и списък на данните от всички регистри, осведомителни системи и документообороти, които поддържат. През 2018 година и 2019 година фокус на напъните за развиване на електронното ръководство са действителните дейности за интеграцията на осведомителните системи на администрациите с централните и хоризонталните системи на електронното ръководство. 

Салдото по консолидираната фискална стратегия на касова основа за първото полугодие на 2018 година е позитивно в размер на 1 713,2 млн. лева. 

Със свое решение държавното управление утвърди отчета за касовото осъществяване на консолидираната фискална стратегия за първото полугодие на 2018 година.

На база данни от тримесечните доклади за касовото осъществяването на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет (ПРБ) бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) за първото полугодие на 2018 година е позитивно в размер на 1 713,2 млн. лева и се образува от превишение на приходите над разноските по националния бюджет в размер на 2 013,2 млн. лева и недостиг по европейските средства в размер на 300,0 млн. лв..

Постъпилите доходи и помощи по КФП към 30.06.2018 година са в размер на 19 210,2 млн. лева, като регистрират растеж от 9,9 на 100 по отношение на същия интервал на миналата година. Данъчните приходи нарастват в номинално изражение с 10,2 на 100 по отношение на полугодието на 2017 година Неданъчните доходи имат растеж от 9,5 на 100 по отношение на регистрираните за първите шест месеца на 2017 година, а приходите от помощи остават номинално близки до регистрираните към месец юни на миналата година.

Общата сума на данъчните приходи (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на месец юни възлиза на 16 021,0 млн. лева, което съставлява 51,4 % от годишните планове. Съпоставени с първото полугодие на 2017 година, данъчните приходи нарастват номинално с 10,2 % (1 482,7 млн. лева.). В структурно отношение най-значителен растеж се регистрира при постъпленията от осигурителни вноски и косвени налози.

Приходите в частта на директните налози са в размер на 3 113,9 млн. лева, което е 54,1 % от годишните планове за 2018 година. Съпоставени с първото полугодие на миналата година, приходите в групата нарастват с 12,4 %.

Приходите от косвени налози са в размер на 7 646,2 млн. лева, което е 50,4 % от плановете по ЗДБРБ за 2018 година. Постъпленията от Данък добавена стойност са в размер на 5 101,5 млн. лева или 52,2 % от плануваните за годината и с 370,5 млн. лева повече по отношение на същия интервал на 2017 година. Невъзстановеният данъчен заем на компании към 30.06.2018 година е в размер на 61,1 млн. лв.. Приходите от акцизи възлизат на 2 408,4 млн. лева (46,8 % от разчетените за годината). Постъпленията от мита са 118,2 млн. лева или 62,2 % от плана за годината.

Постъпленията от други налози (вкл. имуществени налози и други налози по ЗКПО) са в размер на 676,3 млн. лева или 61,6 % осъществяване на годишните планове.

Приходите от обществено и здравноосигурителни вноски са 4 584,6 млн. лева, което съставлява 50,2 % от разчетените за годината. Съпоставено със същия интервал на миналата година приходите от осигурителни вноски нарастват номинално с 13,8 % (555,6 млн. лева).

Неданъчните доходи са в размер на 2 491,2 млн. лева, което съставлява 53,0 % осъществяване на годишните планове.

Приходите от помощи са в размер на 697,9 млн. лв..

Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към края на месец юни 2018 година възлизат на 17 497,1 млн. лева, което е 44,5 % от годишните планове. За съпоставяне - разноските по КФП към юни 2017 година бяха в размер на 15 737,3 млн. лв.. Номиналното повишаване се дължи както на по- високия размер на разноските по националния бюджет, по този начин и на повишаването на разноските по сметките за средства от Европейския съюз. Ръстът на разноските по националния бюджет се дължи главно на по-високия размер на здравноосигурителните и обществените заплащания (базов резултат при разноските за пенсии от нарастването от юли 2017 година и нарастването на две стъпки през 2017 година на размера на минималната пенсия от юли и октомври), по-високите разноски за личен състав са главно заради нарастването на възнагражденията на педагогическия личен състав в системата на междинното обучение и други, до момента в който по сметките за средства от Европейски Съюз нарастват главно финансовите разноски. Положително е, че за разлика от миналата година, когато разноските по сметките за средства от Европейски Съюз към полугодието бяха ниски, през актуалната година се следи известно активизиране при усвояването на европейските средства, като точно по-високите разноски по европейските стратегии и фондове са главната причина за регистрирания растеж при финансовите разноски за полугодието.

Нелихвените разноски са в размер на 16 496,6 млн. лева, което съставлява 44,3 % от годишните планове. Текущите нелихвени разноски към 30.06.2018 година са в размер на 15 153,7 млн. лева (48,7 % от плана за годината), финансовите разноски (вкл. чистия приръст на държавния резерв) възлизат на 1 313,9 млн. лева (21,4 % от плановете към ЗДБРБ за 2018 г.), предоставените настоящи и финансови прехвърляния за чужбина са в размер на 29,0 млн. лева Лихвените заплащания са в размер на 424,2 млн. лева или 58,7 % от плануваните за 2018 година.

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 30.06.2018 година от централния бюджет, възлиза на 576,3 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз - Решение на Съвета 2014/335/ЕС, Евратом по отношение на системата на личните запаси на Европейския съюз, Регламент (ЕС, Евратом) № 608/2014 на Съвета от 26 май 2014 година за установяване на ограничения за използване на системата на личните запаси на Европейски Съюз и Регламент (ЕС, Евратом) № 609/2014 на Съвета от 26 май 2014 година по отношение на методите и процедурата за даване на обичайните лични запаси, личните запаси на база Данък добавена стойност и на база Разузнавателна служба на ФРГ и по отношение на ограниченията за угаждане на потребностите от парични средства, променен с Регламент (ЕС, Евратом) 2016/804 на Съвета от I 7 май 2016 година.

Размерът на фискалния запас към 30.06.2018 година е 10,83 милиарда лева, в това число 9,87 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 0,96 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други. 

Изменя се Устройственият устав на Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси “ 

Правителството одобри промени в Устройствения устав на Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси “ (ДА „ ДРВВЗ “).

Въвежда се изменение на дейностите на Инспектората на ДА „ ДРВВЗ “, свързани със Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество.

Част от дейностите на дирекция „ Сигурност и отбранително- мобилизационната подготовка “ са променени и допълнени съгласно член чл.22 и член 90 от ЗЗКИ и чл.2, алинея 3, б. „ д “ от Постановление на Министерски съвет № 258 от 2005г. за дейностите и дилемите по отбранително-мобилизационна подготовка на държавните органи и юридическите лица с военновременни задания.

По отношение на измененията в дейностите на Главна дирекция „ ДРВВЗЗ “ - измененията целят реализиране на сходство с последната редакция на Закона за запасите от петрол и нефтопродукти; с Наредба № 1/2014г. за инспекциите по ЗЗНН; както и отпадане на функционалности, поради анулирания към този момент Закон за предпазване и търговия със зърно.

Променя се Приложението към член 6, ал.4 от УП на ДА „ ДРВВЗ “ във връзка с числения състав на организацията. Предвижда се част от незаетите бройки от териториалните дирекции „ Държавен запас “ да бъдат трансферирани в дирекции в Централно управление на организацията, като по този метод ще се усъвършенства тяхното действие. Част от незаетите бройки ще се съкратят, защото се възнамерява да се закрият бази на организацията, в които не се планува ново струпване на материали.

Предложено е да се вкара в ДА „ ДРВВЗ “ работно време с променливи граници, което ще улесни изпълняването на функционалностите на чиновниците и ще докара до оптимално и пълноценно потребление на кадровия капацитет на организацията. 

Одобрен е план за изменение на Валутния закон 

Правителството утвърди плана на Закон за изменение на Валутния закон. С измененията се предлага Министерството на стопанската система да поеме регистрационния режим и контрола за лицата, които реализират активност по извличане, преправяне и покупко-продажби с благородни метали и скъпоценни камъни и произведения с и от тях по занимание.

Прехвърлянето на регулаторните функционалности към Министерството на стопанската система - администрация с функционална подготвеност в региона на създаването и реализирането на политиката за повишение конкурентоспособността на националната стопанска система и обособените икономически субекти, която организира и координира и държавната политика за отбрана на потребителите - ще способства за съответното контролиране на икономическите връзки в бранша, както и до привеждане на регулациите за отбрана на потребителите в сходство със актуалните трендове в търговията с благородни метали и скъпоценни камъни.

Поради излизането на България от листата на органите на Европейския съюз за задачите на Схемата за узаконяване в границите на Кимбърлийския развой за интернационална търговия с необработени диаманти, е планувана смяна във Валутния закон за отпадане на наредбите, отнасящи се до издаване на удостоверение за импорт и документи за експорт по тази Схема. 

Правителството отпуска в допълнение 36,2 млн. лева по бюджета на Министерство на регионалното развитие за построяването на  „ Обход на гр. Габрово “ - Фаза I   

С признато от държавното управление разпореждане се обезпечават спомагателни средства от централния бюджет в размер до 36,2 млн. лева по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2018 година за финансиране построяването на „ Обход на гр. Габрово “ - Фаза I. Те са част от плануваните в държавния бюджет за осъществяването на плана през 2018 година до 100 млн. лева

С построяването на „ Обход на гр. Габрово “ - Фаза I доста ще се понижи времето за пътешестване и извеждане на директния трафик отвън гр. Габрово, като се облекчава трафикът в народен и интернационален мащаб и ще се увеличи сигурността за пътуващите. Разглеждан в цялост с тунел под връх Шипка, планът, след неговата цялостна реализация, ще обезпечи една от най-преките пътни връзки сред Северна и Южна България по направлението на общоевропейски кулоар № IX. Съкращаването на времето за пътешестване, посредством създаване на сходни връзки води до понижаване на тапите, с което се понижава отделянето на нездравословни излъчвания в околната среда и се реализира позитивен екологичен резултат.

Предвижда се средствата да се употребяват от Агенция „ Пътна инфраструктура “ за разплащане на строително-монтажни работи, строителен контрол и планиране на уголемен абстрактен план на тунел под връх Шипка.  

Правителството утвърди българската позиция за съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ 

Правителството утвърди българската позиция за съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “, което ще се организира на 18 септември в Брюксел. Настоящият ротационен ръководител на Европейски Съюз - Австрия, ще показа пред държавите-членки целите си за идващите шест месеца. Съветът ще разиска и досиетата, по които иде се работи до европейските, избори през 2019 година Ще се организира чуване по отношение на задействаната от Европейска комисия на 20 декември 2017 година процедура по член 7, параграф 1 от Договор за Европейския съюз по отношение на правилата на правовата страна в Полша.

В рамките на съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ по член 50 се чака да бъде показана информация от Европейска комисия за настоящото положение на договарянията за отдръпването на Обединеното кралство, както и за рамката на бъдещите връзки.

Правителството утвърди и българската позиция за присъединяване в неофициалното съвещание на министрите по енергетика на Европейски Съюз, което ще се организира на 17 и 18 септември в Линц, Австрия. Предвижда се да бъдат прегледани въпроси, свързани с ролята на нововъведенията като основен фактор за енергийния преход, както и да бъдат разисквани въпроси от пакета на Европейска комисия „ Чиста сила за всички европейци “, с фокус към вътрешния енергиен пазар.  В рамките на съвещанието ще бъде подписана доброволна декларация без правно обвързващ темперамент на тематика „ Инициатива за водорода “. Документът акцентира ролята на устойчивите водородни технологии за декарбонизация на енергийната система и дълготрайна енергийна сигурност в Европейски Съюз. 

Одобрени са позицията и състава на българската делегация за присъединяване в Осмата сесия по Рамковата спогодба за надзор на тютюна 

Правителството утвърди позицията и състава на българската делегация за присъединяване в Осмата сесия на Конференцията на страните по Рамковата спогодба за надзор на тютюна на Световната здравна организация, която ще се организира в интервала от 1 до 6 октомври в Женева, Швейцария.

Българската делегация ще бъде водена от заместник-министъра на опазването на здравето Светлана Йорданова и ще се състои от представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на стопанската система, Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на външните работи. Общият спор ще включи 15 отчета и 10 плана за решения. Основни дискусионни тематики ще са:

ü  Заявления за статут на наблюдаващ на Конференцията на страните;

ü  Глобален прогрес при използването на Рамковата спогодба за надзор на тютюна на СЗО;

ü  Инструменти на контракта и механически въпроси;

ü  Реклама на тютюн, промоция и спонсорство: изображения на тютюна в развлекателната медия. включително Интернет;

ü  Оценка на напредъка по механически въпроси, свързани с членове 9 и 10 (Регламентиране на наличието и разкриването на тютюневи произведения, включително водна лула (наргиле), бездимните тютюневи произведения, тютюневи произведения в нагорещен вид);

ü  Текущо и зараждащо знание, основано на ограниченията за Намаляване на пристрастяването;

ü  Динамика на пазара и потреблението и мониторинг на пазара на тютюневите произведения, в това число на новите такива;

ü  Стандартни оперативни процедури (COP) за премерване на никотина и характерните за тютюна нитрозамини (ISNA) в бездимния тютюн;

ü  Намаляване на токсичните субстанции в бездимни тютюневи изделия;

ü  Проследяване на напредъка по отношение на подкрепяне при осъществяването и интернационално съдействие по търговски и капиталови въпроси, включително съглашения и правни провокации по отношение на използването на РККТ на СЗО. както и по Целите за стабилно развиване, световните цели за справяне с хроничните незаразни болести, права на индивида и Сътрудничеството Юг Юг и Тристранното съдействие за използване на РККТ;

ü  Контрол на тютюна при изключителни обстановки.

Българската делегация ще даде оценка на показаните документи по главните въпроси от дневния ред съгласно националните цели и специфики и ще гласоподава в сходство с общата позиция на страните от Европейския съюз. 

Педагогическите експерти се освобождават от осигуровки върху възобновените разноски за превоз и наем 

Педагогическите експерти, които работят отвън обитаемото място по местоживеене, няма да дължат осигурителни вноски за възобновените им разноски за превоз или наем. Това плануват промени в Наредбата за детайлите на възнаграждението и за приходите, които бяха утвърдени от държавното управление.

Облекчението е планувано в Закона за предучилищно и учебно обучение, само че досега в наредбата липсваше текст, който регламентира, че възобновените разноски за превоз и наем се освобождават от начисляване и внасяне на осигурителни вноски. Това създаваше предпоставки за друго пояснение.

Основната цел на нормативната смяна е да се основат условия за повишение на привлекателността на учителската специалност и на обществения статус на учителите, в това число и посредством гарантиране на обществени тласъци за поддръжка на педагогическите експерти.  

Одобрени са спомагателни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2018 г.   

Правителството утвърди спомагателни средства в размер на 16 100 000 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2018 година за даване на спомагателен трансфер от Министерството на Националната здравноосигурителна каса и за обезпечаване на финансови прехвърляния за държавни лечебни заведения за болнична помощ - търговски сдружения.

На НЗОК ще бъдат предоставени 8 000 000, с които ще бъдат заплатени следните действия, дължими за интервала август - октомври 2018 година: разноски за лекарствени артикули - ваксини и действия по използването им по чл.82, ал.2, т.З от Закона за здравето - ваксини за рак на маточната шийка и надзор и лекуване на ротавирусните гастроентерити; действия за здравно неосигурени лица, включващи сложно диспансерно (амбулаторно) наблюдаване при пациенти с кожно-венерически и психиатрични болести и интензивно лечение; действия за здравно неосигурени дами по член 82, алинея 1, т. 2 от Закона за здравето; суми по член 37, алинея 6 от 33О за разликата в потребителската такса, която не се заплаща от пенсионерите. С спомагателните средства ще се обезпечи съответно, ритмично и навреме финансиране на дейностите, които по закон са избрани като държавна отговорност.

Средства в размер на 8 100 000 лв. ще се дават като финансови прехвърляния на лечебните заведения за болнична помощ - търговски сдружения с над 50 на 100 държавно присъединяване в капитала за финансови разноски за главен ремонт, ремонт, обвързван с преустройството на лечебните заведения и/или закупуване на дълготрайни материални активи. Ще се усилят разноските по бюджета на Министерство на здравеопазването за 2018 година по „ Политика в региона на диагностиката и лекуването “, бюджетна стратегия „ Осигуряване на здравна помощ на характерни групи от популацията “. С спомагателните средства държавните лечебни заведения за болнична помощ ще усъвършенстват активността си и ще осъществят по-ефективни разходни политики в границите на приходите, които генерират от здравната активност.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР