Снимка: Булфото, архивМинистър-председателят Бойко Борисов обяви, че се удължават няколко

...
Снимка: Булфото, архивМинистър-председателят Бойко Борисов обяви, че се удължават няколко
Коментари Харесай

Борисов: Удължаваме мярката 60/40 до края на март. Въвеждаме и помощ от 75/0 за затворените бизнеси

Снимка: Булфото, списък

Министър-председателят Бойко Борисов разгласи, че се удължават няколко съществени стопански ограничения, които подкрепят бизнеса.

„ Днес удължаваме мярката 60/40 до края на март, а в идващите седмици ще подсигуряваме използването й до септември 2021 година Продължаваме поддръжката за туризма и превоза с мярката 80/20, а от първи януари вкарваме помощта от 75/0 за затворените бизнеси “, сподели Борисов по време на днешното съвещание на Министерския съвет, което се организира посредством видеоконферентна връзка, оповестява " Дарик ".

Премиерът Борисов бе безапелационен, че държавното управление ще продължи да оказва поддръжка на българските жители, засегнатите от пандемията, както и на най-уязвимите групи от популацията.

По отношение на мярката 60/40 министър-председателят Борисов посочи, че страната заделя голям финансов запас за приложението й. „ Днес разпределяме 300 милиона лв. от бюджета за 2021 година за удължение на мярката 60/40 до март, с което ще запазим 180 000 работни места.

А с още 300 милиона лв. подсигуряваме приложението на поддръжката до септември “, акцентира министър председателят Борисов. До момента по мярката са изплатени над 627 млн. лева и са непокътнати 250 000 работни места.

Правителството реши също да удължи до 31 март 2021 година срокът за погашение на обезщетения за опазване на заетостта в размер на 290 лева месечно на служащите, чиновниците и самоосигуряващите се лица от секторите „ Транспорт “, „ Хотелиерство и ресторантьорство “ и „ Туризъм “.

„ Допустимите претенденти по мярката са работодатели от секторите пътнически и градски превоз, пътнически сухопътен превоз, хотелиерство, ресторантьорство. Право на подкрепяне по тази линия имат и самоосигуряващи се лица с активност в същите браншове, както и упражняващи свободна специалност, и еднолични търговци “, съобщи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

До този миг по мярката са разплатени 43 милиона лв. и са непокътнати към 30 000 работни места. За удължаването й до края на март са обезпечени още 40 милиона лв., които ще бъдат отпуснати от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “. „ Това значи, че общо ще бъдат дадени 83 милиона лв. “, акцентира министър-председателят.

Премиерът Борисов подчертава също върху значимостта на мярката 75/0 за затворените бизнеси. „ Работниците от затворените от 1 до 31 януари бизнеси ще получават обезщетения в размер на 75% от осигурителния си приход. Това е повече от досегашните 24 лева, които даваме и е за наетите на 8-часов работен ден.

На процедура мярката значи, че работодателите не дължат нищо, а служащите им получават 75% от прихода си “, уточни министър-председателят Бойко Борисов. Дотук кандидатствалите по мярката са над 5000 работодатели за 23 000 служащи, което коства на страната 11 млн. лева

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР