Снимка: Булфото, архивЛютите студове все още не са дошли, но

...
Снимка: Булфото, архивЛютите студове все още не са дошли, но
Коментари Харесай

Кои са най-честите повреди в автомобилите през зимата

Снимка: Булфото, списък

Лютите студове към момента не са пристигнали, само че стартира декември, а следват Голям и Малък Сечко.  Тези притежатели на коли, които към момента не са имали време да приготвят колата си за студения сезон, не е прекомерно късно да го създадат и в този момент. Ето за какво е добре и да си напомнят кои " органи " в колата най-често се поболяват през зимата, оповестява Блиц.

Студът освен въздейства пагубно на  човешкото здраве, само че колите също стартират да издишат при ниски температури. Като най-малко може да е безвредна " хрема ", само че не са изключени и по-сериозни болести. 

``
реклама
 
Хидравлика 

Дори най-устойчивите на заледяване течности и разтвори при ниски температури се сгъстяват и стават по-вискозни. Хидравликата губи свойствата си и по този метод предизвиква непоправими вреди на най-важните механизми, съставни елементи и сглобки, които постоянно се повреждат през зимата.

Това се отнася за маслото в мотора и скоростната кутия, спирачката и охлаждащата течност в съответните системи, смазването на шарнирите на окачването, наличието на амортисьорите и хидравличния усилвател и, несъмнено, електролитът в акумулатора. Следователно, при студена кола, всички хидравлични системи, които не са затоплени до работните температури, работят с при голямо напрежение и това би трябвало да имате поради всяка мразовита заран, когато сядате зад кормилото. Особено рисково е, когато техническите течности са остарели и с неприятно качество.

Гума

Спомнете си, че освен гумите и чистачките са направени от гума. Този материал се употребява в окачващите втулки, с цел да се понижат вибрациите сред частите. Елементите за отбрана от прахуляк и уплътнители за обезпечаване на херметичност сред възлите и елементите, също са направени от каучукови смеси. Това се отнася и до връзките, употребявани в другите хидравлични системи на автомобила.

При тежки студове гумата губи своята мощ и разтегливост, а в случай че към този момент е остаряла и изхабена, на нея се появяват рискови пукнатини. В резултат на това се появяват загуба на компактност и щета на хидравлични системи, възлите, механизмите и елементите. 

Пластмаса

Както знаете в интериора на всяка кола има пластмасови детайли, този материал става извънредно трошлив в студа. Поради това всякога, когато сядате зад кормилото на колата в  мразовито утро, би трябвало да внимавате при боравенето с превключвателите по него, ръчните лостове за контролиране на седалките и други дребни пластмасови детайли.

Тръгвайки с към момента незатоплена кола на път, не се учудвайте, в случай че при всяко друсване поради грапавина или дупка на шосето, от разнообразни ъгли на колата се дочува трещене и стържене. Паради същата причина се пукат и калниците  при мощен мраз.

Боя и лак

Колкото повече сила и изпитание полагате да остържете снега и леда от автомобила, толкоз по-сериозно повреждате боята му. По нея стартират да се появяват микродраскотини, които след това се трансформират в горещи точки на разяждане.

Затова е най-добре да не стържете леда по колата, а да го оставите са се стопи самичък. Това важи и за стъклата на прозорците. Не ги драскайте, а включете отоплението на колата и изчакайте търпеливо да се размразят с негова помощ.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР