Снимка: Булфото, архивЕвродепутатът Елена Йончева говори пред за това какво

...
Снимка: Булфото, архивЕвродепутатът Елена Йончева говори пред за това какво
Коментари Харесай

Елена Йончева: Беше трудна битка, ЕНП се съпротивляваше на днешното изслушване за ситуацията в България

Снимка: Булфото, списък

Евродепутатът Елена Йончева приказва пред за това какво тъкмо ще разисква комисията на Европарламента.

" Ситуацията в България, най-общо казано. Обсъждането е в групата за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права. Председател е евродепутатът от Нидерландия Софи Инт Велд. Тази група е към ЛИБЕ - Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи. По време на срещата ще бъде обсъждана България, върховенството на закона. Поканен е премиера Борисов и основният прокурор Иван Гешев, само че са изпратили заместници. На чуването в подкомисията ще участват представители на Европейската прокуратура и Венецианската комисия.
Европейският парламент също има пълномощия да задейства процедура по член 7 от Договора за Европейски Съюз, както се случи с Унгария. Днес се отваря вратата към тази процедура. Борисов явно счита, че ще овладее митингите у нас и посредством ЕНП ще успее да управлява и Европарламента. Но влакът, който е подкарал, води към задънен тунел. Възможността Екологичен потенциал да стартира процедура по член 7 е действителна. Борисов и неговото държавно управление би трябвало да подават оставка ", сподели тя.

Запитана, по какъв начин се е стигнало до това чуване, Йончева отговори: " За да се стигне до това чуване, всички сътрудници евродепутати са получавали от мен подробна информация, в това число и за месец август, за всички корупционни кавги в България, за случаите на погазването на правото. Имах едночасов диалог с Катерина Барлей, член на подкомисията. Тя е зам.председател на Европарламента, някогашен министър на правораздаването на Германия в държавното управление на Ангела Меркел. Имах и двустранна среща с Вера Юрова, зам.председател на Европейска комисия, запознавайки я също, в детайлности, за ситуацията в страната ни. Редно беше Борисов самичък да се яви в Европейския парламент, а не да трансферира това свое обвързване на подчинени. Безпрецедентните за страната ни митинги изискват от един политик да поеме отговорност пред Европа, а Борисов се крие. Това е неприлично. Вместо Борисов, вицепремиерът Захариева е избрана да взе участие, дружно с зам.главен прокурор Красимира Филипова.. Заседанието обаче се организира при закрити порти ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР