Снимка Булфото, архивДържава и община работят в пълна координация на

...
Снимка Булфото, архивДържава и община работят в пълна координация на
Коментари Харесай

Машини и хора ще работят по празниците на язовир Студена

Снимка Булфото, списък

Държава и община работят в цялостна съгласуваност на язовир " Студена ", съобщи в Перник министърът на стопанската система Емил Караниколов. По думите му общинската и държавна администрация са свършили извънредно доста работа през последния месец и сега има подготвени планове и документи.

Строителната техника от през вчерашния ден е на язовира. Там са и професори и специалисти от университетите, които вършат нужните разбори. Последните са наложителни, тъй като не можем да си позволим да предприемем дейности, при които ще увредим екологията, или пък ще дадем пари и няма да свършим нищо, сподели Караниколов.

Най-напред се проучва какво количество вода на секунда влиза от река Струма към естествения поток на язовир " Студена ". Съответно се ревизира дали същият размер доближава до язовира, или се губи в земните глъбини. На място се инспектира и така наречен басейн, който до момента не е проучван.

" Идеята е да се създадат сонди, с помпи да се изпомпва вода.За изследването ще са нужни десетина дни ", уточни Караниколов. Местни хора са завели инженери от строителните компании на няколко потока, които също се отклоняват не към язовира, а в друга посока. Ще се ревизира дали и оттова може да се обезпечи дебит.

Анализира се също дали на входа на тръбата на язовир " Студена " не се прави резултат на гъба., предава Българска телеграфна агенция. Възможно е водата, която влиза от тръбата, да се засмуква от гъбата - тинята, земната маса и да не стига до водното огледало. Бързо имаме решение, ще изградим тръба, която да стига непосредствено до водното огледало, сподели министърът.

По думите му анализът във връзка с сондажа ще бъде подготвен сред 7-10 дни, а другият - след 3-4 дни. През това време ще бъде тестван Владайският канал и ориентирани водите му към " Студена ", както и затворени всички течащи кранове, тръби и канали. Екипите ще се възползват от направеното от " Софийска вода " АД проучване.

След 3-4 дни, когато има информация за дебита, който влиза от Струма към язовира, евентуално ще стартира построяването на връзката, която непосредствено да вкарва вода в " Студена ", за задачата има и подготвен план, сподели Караниколов. По думите му два от плановете за сондажите обаче влизат в спор, по тази причина науката, машините и апаратурата в този момент ревизират кой от двата разновидността ще даде по-бързо и дълготрайно решение.

Основен приоритет ни е да решим казуса с водата в Перник и района, само че при всичките си дейности ще се съобразяваме с екологията, акцентира министърът. Според него по тази причина мероприятията се наблюдават от еколози, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие са на терен, общинската администрация също оказва помощ. Караниколов е безапелационен, че няма разминавания сред страната и общината.

Машините и хората ще работят и по празниците.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР