Снимка Булфото, архивДа остарееш в България е привилегия, която не

...
Снимка Булфото, архивДа остарееш в България е привилегия, която не
Коментари Харесай

Български лекари и фармацевти: В развитите държави на ЕС живеят със 7 години повече от българите

Снимка Булфото, списък

Да остарееш в България е привилегия, която не се поставя за всеки. 

Българите живеят със 7 години по-малко от жителите на  най-развитите страни в Европейския съюз. Освен това ние най-вече доплащаме и за медикаменти - 37% против 5 на 100 спрямо другите страни от Евросъюза. Това оповестиха от Инициативата " Заедно за повече здраве ", в която влизат представители на Българския лекарски съюз (БЛС) и на  Българския фармацевтичен съюз.

Данните от 2017 година демонстрират, че годишно у нас се отделят 4,2% от брутния вътрешен артикул за опазване на здравето при приблизително 8% за останалите страни от Европейски Съюз.

Инвестициите могат да обезпечат по-добро бъдеще и здраве на нацията, безапелационен е ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

" Със сегашните темпове, в случай че продължаваме да прилагаме сегашните ограничения и вложения, ще ни отнеме повече от 50 години, с цел да догоним петте най-големи страни от Европейски Съюз ", сподели той пред БНР.

Това, че страната ни отделя по-малко средства се отразява на опазването на здравето, счита проф. Асена Сербезова - ръководител на Българския фармацевтичен съюз.

" Българите са принудени да доплащат най-вече за лекарствени артикули. В България се доплаща до 37% за медикаменти, до момента в който в петте най-големи страни в Европейски Съюз този % е 5% ", уточни тя.

Според съсловните и браншови организации в бранша са нужни по-ефективни вложения, които да се отразят за подобряването на здравните индикатори на обществото. Документ по проблема, който показва консенсусните тези, ще бъде изпратен до всички политически сили, които се чака да влязат в идващия парламент.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР