снимка: Булфото, архивБлизо 2,9 млн. лева загуба за миналата година

...
снимка: Булфото, архивБлизо 2,9 млн. лева загуба за миналата година
Коментари Харесай

Четете в „Петел“: Градският транспорт във Варна затъна с над 9 милиона, говори се билетчето да стане 1,50 лева

снимка: Булфото, списък

Близо 2,9 млн. лв. загуба за предходната година и общо разлика сред активите и пасивите повече от минус 9 милиона – това е финансовата обстановка в общинския транспортьор на Варна „ Градски превоз “ който като монополист обслужва всички линии в града.

Данните бяха изнесени пред стопанската комисия към Общински съвет – Варна, която тези дни приема годишните доклади на комерсиалните си сдружения. При тази обстановка мастният парламент е изправен пред алтернативата какво да предприеме с цел да спре финансовото проваляне на транспортната компания, за която се очакваше да бъде нормализирана с доставката на нови рейсове и другите ограничения по огромния план „ Интегриран градски превоз “. За страдание на комисията не беше взето съответно решение какво да се прави.

Единият вид, който обаче е малко евентуален с оглед идните локални избори следващата година, е увеличението на цената на билета от 1 лев на 1,5 лв.. Официално предложение за това обаче не е направено от никого, въпреки че синдикатите в „ Градски превоз “ към този момент са сложили въпроса пред съветниците.

Лидерът на Българска социалистическа партия във Варна Борислав Гуцанов непосредствено съобщи, че управлението на компанията не се оправя с работата си, още повече, че е получило нови рейсове без да заплаща за тях, както и обслужването на всички линии, измествайки частния транспортьор „ Транстриумф “ с поредност от политически решения. И въпреки че се твърдеше, че по този начин общинския монополист ще вземе по-доходоносните направления, положението му не се усъвършенства.

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов (ГЕРБ) пък отбрани управлението, като съобщи, че назначението му през 2013-а е било за да се спрат кражбите и то я е постигнало. Според него факторът, който прави финансовото състояние на компанията толкоз тежко, е фондът работна заплата, за който отиват към 60 % от приходите. Според съветници, водачите в сдружението вземат брутно към 1800 лв. заплата, само че конкуренцията е такава, че в случай че не са удовлетворени, те могат да търсят работа даже в чужбина.

Христо Атанасов от ЗНС „ Ал. Стамболийски “ разяснява, че е належащо да се направи нова система за картите за варненци, при които транспортът им няма да се оскъпи, само че гостите на града и туристите ще заплащат повече, което е процедура в европейските градове. Малка вяра за увеличението на пасажерите в рейсовете носи въвеждането на Синя зона, разясниха други съветници. Според Янко Станев (СДС) това обаче е заблуда, тъй като варненецът се е замогнал и по тази причина избира да кара колата си.

Самият изпълнителен шеф на „ Градски превоз “ Злати Златев пък се опита да изясни аргументите за тежкото финансово положение на сдружението с огромните разноски, които се постановат, общото повишаване на цените на горивата и повишените упования на пасажерите. По мотив едно от предложенията, обвързвано с орязването на линии и курсове на рейсове, при които се натрупат загуби поради дребния брой пасажери, той разяснява, че така наречен „ оптимизация “ на транспортната скица на Варна не зависи от „ Градски превоз “, а от самата община. Както и цената на билетчето, това решение би трябвало да е политическо и да се одобри от ръководещото болшинство към ГЕРБ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР