Снимка Булфото, архивБългария има вода за пиене за още 2-3

...
Снимка Булфото, архивБългария има вода за пиене за още 2-3
Коментари Харесай

Емил Димитров: България има вода за пиене за още 2-3 години, после не е ясно

Снимка Булфото, списък

България има вода за пиянство за още 2-3 години, сподели министърът на екологията Емил Димитров. В момента дружно с целия ВиК бранш се прави проект с цел да се подсигури питейна вода дотогава, написа

Западна България няма проблеми с водата, напъните на екомистерството са ориентирани към Източна България. В София вода има за 3 година и всички язовири в региона са цялостни. Това съобщи на брифинг в Народното събрание eкоминистърът Емил Димитров.

Нужно е да се помислим за аварийно водоснабдяване на регионалните градове, сподели Димитров и означи, че последните месеци е провел голям брой срещи за правенето на отчет, който да даде блан " Б " в оправянето с водната рецесия, в случай че и тази година се окаже сушава за страната.

Част от язовирите, които се употребяват за напояване, а водата е добра, да се употребяват за питейно-битови цели, предлага екоминистерството, като един метод за решение на казуса. Язовирите Тича и Ястребино уточни Димитров като водоизточници под заплаха. Ястребино се употребява за напояване, само че е стигнал сериозната точка за земеделците и водата в него се пази за питейни потребности. В случай, че се изпълни тази година още веднъж ще бъде отпусната вода за земеделието. В Тича от където се зареждат Търговище и Шумен има вода за 2 година, само че екоминистърът приканва да се вършат сондажи в околията и да се форсира завършването на започнатата преди 50 години система от кладенци “Дунав ”.

Основен проблем, съгласно Димитров, е язовир Камчия, който зарежда Варна и Бургас. Там проектът е Южното Черноморие да се зареди от още 2 язовира - Ахелой и Порой.

На въпрос на OFFNews, няма ли да има тактика за водоснабдяването след тези 2-3 години Димитров сподели, че никой не може да каже какво ще се случи дотогава, а цикълът на водните рецесии е 10-11 година Той добави, че е можел да си замълчи, когато видял през януари, че някои от язовирите се изпразват и да завещае казуса на наследника си. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР