Снимка Булфото, архивАбсурдно е да се отказваме от валутния борд

...
Снимка Булфото, архивАбсурдно е да се отказваме от валутния борд
Коментари Харесай

Ивайло Калфин алармира: Със законодателен финт се отказваме от валутния борд

Снимка Булфото, списък

Абсурдно е да се отхвърляме от валутния ръб посредством предложение от депутат сред двете четения на измененията в различен закон. Покрай измененията във Валутния закон се трансформира Закона за Българска народна банка, което включва отвод от валутния ръб.
Това декларира пред уеб страницата Euractiv Ивайло Калфин, някогашен вицепремиер и някогашен консултант на еврокомисаря по бюджета на Европейски Съюз Гюнтер Йотингер. 

Вносител на предлагането е ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова и нейни сътрудници от ГЕРБ, които на 23 януари са вкарали поправката в Закона за Българска народна банка през преходните и заключителните разпореждания на Валутния закон, който към този момент е признат на първо четене. Както разяснява СЕГА, тази порочна процедура, с която се заобикаля общественото разискване на значими законодателни промени, се трансформира в запазена марка на ГЕРБ. 

Предложението на Стоянова е в закона за Българска народна банка да се запише, че от датата на влизане на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, така наречен чакалня на еврозоната, формалният курс на лв. към еврото би трябвало да стане е еднакъв на курса, контрактуван по съответните резолюции сред Европейската централна банка и останалите страни от еврозоната плюс Дания, която също е в чакалнята на еврозоната. 

На процедура това значи, че други страни ще може да желаят смяна на курса, който е 1.95583 лв. за едно евро, а това, въпреки и теоретично, може да докара до амортизация на валутата ни. 

Ето какво дава отговор Калфин пред онлайн изданието:

„ По принцип до момента в който са в ERM II страните би трябвало да поддържат непоклатимост на валутата си. За задачата се договаря валутен курс на националната валута към еврото от участниците в еврозоната+Дания, Европейската централна банка (ЕЦБ) и страната, която влеза в ERM II. Ако на пазара курсът се отклони повече от +/- 15%, следва автоматизирана намеса, с цел да се върне в коридора. Тази намеса се прави както от националната банка, по този начин и от ЕЦБ, като е неоходима следваща информация. Това продължава най-малко 2 години, до момента в който сраната влезе в еврозоната.

В съответния случай:

става дума за смяна на валутния мехнизъм – от закрепен курс към плаващ, поддържан в кулоар с флуктуации до 30% (от -15 до +15). Това е доста сериозен въпрос и на процедура значи преустановяване на валутния ръб.

Левът ще се привърже към еврото. Досега е завързан към немската марка и посредством нея – към еврото. Има опасности за България в случай че еврото изчезне, каквито при настоящия механизъм няма.

С новия механизъм, досега на влизане в еврозоната, всяка страна, включително и ЕЦБ могат да изискат – конфиденциално – преразглеждане на валутния курс. На процедура се появява валутен риск поради отхвърли от закрепен курс и прекосяването към поддържан в канал. Това ще се отрази на вложения, облаги, спестявания и така нататък

От икономическа позиция минусът на закрепения курс е, че се натрупва инфлация, националните цени се усилват, а при експорт валутните доходи се резервират. Това понижава конкурентността на стопанската система. Т.е. експортьорите биха имали интерес от обезценяване на лв., с цел да се насърчи износа.

Темата е фактически доста сериозна, изключително като се им поради консенсусът в България за валутния ръб. Абсурдно е да се отхвърляме от валутния ръб посредством предложение от депутат сред двете четения на измененията в различен закон. (В случай около измененията във Валутния закон се трансформира Закона за БНБ). “ 

Калфин сподели още, че ще ревизира по какъв начин са подходили Естония, Словакия и Литва, които към този момент са членове на еврозоната, само че по негови думи при всички случаи сходни промени могат да се вършат след завършили договаряния за влизане в ERM II, а не преди този момент.

„ България би трябвало да контракти и ясно да съобщи, че съществуващият валутен курс няма да бъде променян и сътрудниците от ЕЦБ и еврозоната са съгласни за това. Може да се наложи и доста по-тесен кулоар – не +/- 15%, след който Българска народна банка да се ангажира с автоматизирани интевенции. Въобще – би трябвало да се внуши, че курсът няма да се трансформира и сътрудниците ни са съгласни с това “, разяснява Калфин.

Той добави една „ детайлност “, припомняйки, че в ERM II би трябвало да се седи най-малко 2 години.

„ Едно шенгенско пиленце ми приказва обаче, че може да се наложи да поостанем там повече. В този случай би трябвало да се готвим за доста по-продължителен живот с валутен риск – където националната валута ще “плува ” в кулоар “, предупредждава Калфин.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР