Снимка Булфото, архив30 млн. лева помощ от Европа получават българските

...
Снимка Булфото, архив30 млн. лева помощ от Европа получават българските
Коментари Харесай

ЕК удря рамо с 30 млн. лева безвъзмездна помощ за автобусните превозвачи у нас

Снимка Булфото, списък

30 млн. лв. помощ от Европа получават българските превозвачи в рецесията. Това става откакто Европейската комисия (ЕК) утвърди българската скица в размер на 30 млн. лв. (приблизително 15 млн. евро) за подкрепяне на микро-, дребни и междинни компании за автобусни транспорти, наранени от пандемията от ковид. Схемата е утвърдена според Временната рамка за държавна помощ, призната от Европейски Съюз.

Европейската комисия откри, че българската скица дава отговор на изискванията, посочени във Временната рамка.

Целта на мярката е да се смекчи неочакваният дефицит на ликвидност, пред който са изправени тези сдружения, като се има поради степента на въздействието на пандемията върху техните действия, оповестяват от пресслужбата на Европейска комисия.

Помощта ще бъде под формата на директни безплатни средства. Те ще покриват отчасти оперативните разноски за автобусен транспорт на пасажери от 1 февруари 2020 година до шест месеца след влизането в действие на съглашението за разпределяне на безплатни средства, подписано сред бенефициера и българското Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията. 

Помощта няма да надвишава 800 хиляди евро на сдружение и ще бъде предоставена не по-късно от 30 юни 2021 година

Според Комисията мярката е нужна, подобаваща и пропорционална за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система на страна членка в сходство с член 107, параграф 3, писмен знак б) от Договор за функционирането на Европейския съюз и изискванията на Временната рамка.

За мярката в поддръжка на автобусните превозвачи се заприказва през юни т.г. Преговорите с Европейска комисия обаче бяха тежки, тъй като Брюксел изиска от България да потвърди нужда от това подкрепяне в подтекста на Зелената договорка, тъй като транспортният бранш е замърсяващ.

Финансова помощ от 30 млн. лева ще получат дребни и междинни предприятия, извършващи автобусни транспорти. Това стана ясно след подписването на контракт сред министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков и министъра на стопанската система Лъчезар Борисов.

Средствата се дават посредством скица за подкрепяне от транспортното министерство.

Договорът е за даване на безплатна финансова помощ по процедурата " Подкрепа за дребни и междинни предприятия, извършващи автобусни транспорти, за превъзмогване на икономическите последици от COVID-19 ".

Предприятията в бранша са 1485, като не по-малко от 1000 ще се възползват от мярката през идващите един до два месеца, сочат прогнози на транспортното министерство.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР