Снимка Булфото, архивЗа нас ключовите думи в тази ситуация са:

...
Снимка Булфото, архивЗа нас ключовите думи в тази ситуация са:
Коментари Харесай

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Време е за решителни действия, готови сме с конкретни такива

Снимка Булфото, списък

„ За нас основните думи в тази обстановка са: смяна, само че и непоклатимост, предвидимост и сигурност “. Това съобщи в ефира на Нова телевизия водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, оповестиха от пресцентъра на  Българска социалистическа партия . По думите ѝ това е допустимо. „ Променяш модел на опазване на здравето и правиш общинската болница предпазено заведение, което дава непоклатимост на хората в района, дава сигурност на лекарите, че ще работят там и предвидимост, че ще има районно опазване на здравето и всеки българин ще има достъп до качествено такова “, съобщи тя.

„ Моментът е извънредно значим за решителни дейности. Изтече времето за полемики и приказки “, безапелационна бе Корнелия Нинова. Тя съобщи, че левицата предлага съответни ограничения, които могат да се случат незабавно, с цел да стабилизират страната и да се помогне на народа. Според нея първо би трябвало да се дефинират групите нуждаещи се от помощ. Нинова разяснява, че сега 1 237 080 фамилии употребяват единствено дърва за огрев. „ Тъй като е безценен токът, започнаха да търсят дърва, такива няма на пазара, качиха се цените, а камионите с дърва излизат за Гърция “, изясни водачът на Българска социалистическа партия. Тя съобщи, че първо решение е краткотрайното прекъсване на износа на дърва, с цел да се помогне на над 1 млн. български семейства.

„ Заради цените на газта и тока скочиха и цените на храните. Предлагаме да се отвори държавният запас и да се пуснат храни на пазара. Ще се помогне на всички българи, които изнемогват на тези цени “, сподели Нинова. Тя разяснява, че в запаса би трябвало да има олио, захар, мляко, сирене и други артикули, закупени още на ниските цени. По думите ѝ, в случай че в този момент те бъдат пуснати на пазара, това ще успокои цените, а запасът ще се запълни от производителите и търговците, от които страната ще купи и по този начин ще помогне и на българското произвеждане.

Помолена да разяснява с кого Българска социалистическа партия ще търси диалози след изборите, Корнелия Нинова акцентира, че по основни тематики би трябвало да се търси единодушие занапред. Тя означи, че и Европа, и светът приканват за понижаване на налозите на горива, на енергоносители, акцизи, Данък добавена стойност. „ Можем ли да се съгласим занапред, че на 15.11.2021 година ще внесем понижаване на Данък добавена стойност за храните от дребната кошница от 20 на 9%? “, попита тя. Лидерът на българските социалисти съобщи, че Българска социалистическа партия е подготвена да беседва с всички, само че ще търси обединяване към смяна, която би трябвало да стартира, тъй като значителната смяна още не е почнала. Нинова акцентира, че все още левицата не води предизборно диалози с други партии и ще ги води след изборите. „ Призоваваме партиите да извадят стратегии, да дадат хрумвания, да кажат съгласни ли са да се започва атомна централа “, попита още тя. По думите ѝ АЕЦ „ Белене “ е дълготрайното решение за българската енергетика и стопанска система.

Друг значим въпрос Нинова сложи: съгласни ли са бързо да се свикат кметовете и да се реши по какъв начин ще се поддържа общественият патронаж през зимата, по какъв начин ще се помогне на хората, с какъв брой се е нараснала топлата кухня за възрастните и тези пари да бъдат отпуснати още през ноември и декември от бюджета. „ Това са значителните неща, които вълнуват хората, а не кой с кого си приказва в този момент по кабинетите “, разяснява водачът на Българска социалистическа партия.

„ Готови сме за диалози с партиите на смяната, нека този път да са основни, за политики, а не за постове “, съобщи Корнелия Нинова. По мотив на диалозите за постове на „ Продължаваме промяната “, Нинова съобщи, че не е време за тях в този момент. По думите ѝ те вървят по пътя на партиите на смяната в 46-тия парламент, когато е реализирано едно хубаво съглашение с политики какво и по какъв начин да се прави, а те са се изпокарали какъв да е министър. „ Не раздавайте постове. Народът е изправен пред такива тествания. Най-малко сега би трябвало да ви интересуват министерски постове “, прикани водачът на Българска социалистическа партия.

Корнелия Нинова акцентира, че хората желаят да знаят дали ще има 120 лева за пенсионерите през януари, февруари и март. „ Ние предлагаме да има “, добави тя. По думите й несъмнено желаят да знаят и дали общинската им болница ще бъде закрита идващия месец или ще се намерят рационални държавници, които да трансформират модела на опазването на здравето. Лидерът на Българска социалистическа партия изясни, че общинските лечебни заведения би трябвало да станат предпазени заведения и да не се приватизират, закриват, а да се финансират в допълнение и да им се обезпечават фрагменти, с цел да има всеки достъп до опазване на здравето. „ Сигурно се интересуват и по кое време децата им ще тръгнат на учебно заведение, тъй като не могат да седят в къщи да ги гледат или какви обезщетения ще получат за това “, разяснява Нинова.

Корнелия Нинова акцентира, че главният конкурент на Българска социалистическа партия е остарелият модел на ръководство, който би трябвало изрично да бъде изменен и това би трябвало да стартира с смяна в законодателството.

Помолена да изрази мнение за протичащото се в опазването на здравето сега, Нинова разяснява: „ Трябваше да има предвидимост и да има подготовка, както и всяка здравна мярка да бъде обявявана дружно с икономическа и обществена. Ние бихме създали следното – споделяме: затварят се учебните заведения, след един месец от 10.12.2021 година В същата заповед би трябвало да написа и че родителите, които остават да гледат децата си, получават по една междинна работна заплата за страната, за това че са в неплатен отпуск. Затваряме кина театри, културни мероприятия от 02.12.2021 година На тези самоосигуряващи се хора също се изплаща по една заплата. Така се основава успокоение и сигурност у хората “.

Нинова посочи, че има и ограничения, които би трябвало да се вземат на момента. Според нея съществуването на антитела би трябвало да дава опция за приемане на „ зелен документ “, което може да се направи в този момент и незабавно. По думите й на хората, които имат болести, непозволяващи да им се сложи ваксина, би трябвало да се даде опция също да се движат и да живеят.

По отношение на здравната система тя разяснява, че би трябвало да се обезпечи възнаграждение на лекари и медицински екипи, които сега са свръхнатоварени.
„ Отново приканвам да се отвори държавния запас и да се обезпечат нужните неща, които липсват освен в опазването на здравето. Вчера министърът на опазването на здравето е обяснил по какъв начин би трябвало да звънне да пита в запаса дали има респиратори. Това е шокиращо. Така не се ръководи страна, изключително в рецесия “, безапелационна бе Нинова.
Попитана по какъв начин ще повлияе на президента Радев неодобрението към министър Кацаров, Нинова съобщи че ще му повлияе добре, в случай че го освободи. „ Ако искаш да провалиш някого – мълчи, до момента в който той бърка. По-добре е да се споделят грешките “, разяснява Нинова. По думите ѝ е явно, че грешките на Кацаров вредят и на Радев. Нинова акцентира, че Българска социалистическа партия е поредна и както е подлагала на критика Борисов при първите рецесии, когато бяхме първи по смъртност, по този начин и в този момент подлага на критика. „ Или си кардинален и пореден, и представляваш хората, които застават зад теб, или си преходен. Не може в една и съща обстановка да критикуваш, а по-късно да мълчиш единствено, тъй като някой е длъжностен министър “, съобщи тя.

Според Нинова и Българска социалистическа партия съставлява хората, и когато техните ползи са наранени, без значение от кого, тя постоянно ще застане на страната на хората. Тя акцентира, че Българска социалистическа партия към този момент обществено е поискала оставката на министър Кацаров.
На въпрос за президента Радев и „ Продължаваме промяната “ водачът на Българска социалистическа партия изясни, че Българска социалистическа партия е една от партиите, които поддържат Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент. „ Оттам нататък с другите партии се състезаваме на полето на политическите хрумвания, на проект за деяние “, заключи Корнелия Нинова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР