Снимка Булфото, архивСъздаването на Националния експертен съвет за координиране изпълнението

...
Снимка Булфото, архивСъздаването на Националния експертен съвет за координиране изпълнението
Коментари Харесай

2220 сгради санирани досега в България

Снимка Булфото, списък

„ Създаването на Националния експертен съвет за съгласуване осъществяването на Националния проект за здания с близо до нулево ползване на сила е от значително значение, поради централното място, което постройките заемат в политиката на Европейския съюз за енергийна успеваемост след 2000-та година. Държавите-членки би трябвало да разработят своите нови Национални дълготрайни тактики за възобновяване на националния фонд от жилищни и нежилищни здания до 2050 година, които целят преобразуването на всички съществуващи здания в такива с съвсем нулево енергопотребление по ефикасен по отношение на разноските метод. “

Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, която откри през днешния ден първото съвещание на съвета, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Изпълнението на националния проект е сериозна задача, която изисква сливане на напъните и експертизата, от една страна, на всички професионални организации и от друга – необятна поддръжка на потребителите за осведоменост, осъзнато и рационално разходване на сила и усъвършенстване на разноските за сила при обезпечаване на високо качество на микроклимата в обитаемите здания “, сподели още на срещата министър Аврамова.

Тя акцентира, че Министерство на регионалното развитие към този момент работи по осъществяване на проекта за понижаване на енергопотреблението, изпълнявайки редица планове. Сред тях план “Демонстрационно възобновяване на многофамилни жилищни здания ”, взаимно с Програмата на Организация на обединените нации за развиване, по която пилотно бяха актуализирани 50 многофамилни жилищни здания, както и с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Регионално развиване “ 2007-2013 година бяха реновирани 299 здания, като бяха приложени и ограничения за повишение на енергийната им успеваемост.

Отделно по Националната стратегия за енергийна успеваемост, която е най-мащабната, са актуализирани над 1755 многофамилни жилищни здания. Строителни работи се извършват по още 114, а за други 142 текат подготвителни действия.

„ Осъзнаваме смисъла, което тази стратегия има за обществото, околната среда и бизнеса, по тази причина обсъждаме разновидности на формата, в която тя да продължи, откакто бъдат приключени всички 2022 здания със подписани контракти за финансиране “, изясни районният министър. Тя добави, че до тогава такива ограничения могат да се извършват със средства от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. От 2013 година до в този момент са актуализирани 117 жилищни здания. До края на програмния интервал се чака те да бъдат общо над 600.

Пред участниците в съвета Петя Аврамова беше безапелационна, че е належащо техническата норма за здания с близо до нулево ползване на сила, изискваща клас „ А “ на енергопотребление и 55% от силата да е обезпечена от възобновими източници, да добие повече известност през идващите години. Така ще се отговори на амбициозните европейски политики и на националните потребности за понижаване на финансовите разноски за сила на постройките в страната.

Според министъра би трябвало да се обезпечи и по-благоприятна капиталова среда за вярното използване на законодателството за енергийна успеваемост. „ В този развой стоят за разрешаване редица инженерни, научно-изследователски, стандартизационни и стратегически-инвестиционни задания. Целта е да се подобрят изискванията за вложения в региона на енергийната успеваемост. За всичко това е значимо съдействието сред представителите на всички институции “, заключи Аврамова.

В Националния експертен съвет за съгласуване осъществяването на Националния проект за здания с близо до нулево ползване на сила 2015 - 2020 година членуват 50 души – представители на разнообразни институции, браншови организации, университети, локална власт и други.

Съветът има експертни, консултативни и координационни функционалности и ще разисква и дава оферти, рекомендации и мнения по въпроси, свързани с енергийните характерности на постройките, политиките по енергийна успеваемост и механизмите за увеличение броя на постройките с близо до нулево ползване на сила. Председател на Съвета е министърът на районното развиване и благоустройството.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР