Снимка Булфото, архивМалко е рано да кажем дали това е

...
Снимка Булфото, архивМалко е рано да кажем дали това е
Коментари Харесай

Доц. д-р Кунчев: Ще поискаме удължаване на извънредната епидемична обстановка

Снимка Булфото, списък

" Малко е рано да кажем дали това е завършена втора вълна, ще стане ясно малко по-късно. Това е забележителна смяна в обстановката в страната, със забележителен скок на заболелите по отношение на предходните две седмици ".  Това сподели пред Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев, представен от БГНЕС.

По думите му Щабът за битка с ковид ще изиска удължение на изключителната епидемиологична конюнктура и след 30 юни поради многото инфектирани в последните дни.
 
" Вероятно аргументите за този скок са сложни, само че тази втора вълна не е изключително и единствено българско събитие – виждате какво става към нас. Ние сме на пето място измежду десетте балкански страни – надалеч преди нас са Македония, Румъния, Албания, Турция, и в Сърбия. Гърция е много по-назад поради строгите ограничения, които приложи – заключи всички у дома, само че въпросът е дали обществото ще одобри такива ограничения.

Нека да забележим по какъв начин ще се развият нещата оттук насетне, напъните сега са да се лимитират клъстерите, въпреки че към този момент започнахме да намираме по един-два случая в отдалечени области, което е доста притеснително.

Разликата при предходния пик с към 320 приети в болница и настоящия пик с още веднъж към 320 инфектирани е в подготовката на лечебните заведения, на лекарите, на цялата система, както и в съществуването на медикаменти, и на защитни средства. Да, обстановката ще се трансформира, само че не и нашата цел, която беше да няма дефицит на болнични кревати, – успяхме да реализираме това ", добави доцент Кучнев.

" Доста по-костелив орех се оказа този вирус, персонално моята прогноза, че вирусът ще се ограничи доста през летния сезон, въобще не се сбъдна. Той изобщо не се държи като естествен респираторен вирус, и продължава да се популяризира много всеобщо.

Надяваме се той да отслабва, само че към момента нямаме никакви доказателства в тази посока. 20% от инфектираните се нуждаят от лекарска интервенция, а 4-5% имат потребности от интензивно поделение. В момента това, което става в Америка, е доста висока епидемиологична вълна с доста висока заболеваемост – това не би трябвало да допуснем в Европа и у нас.

Най-големите огнища в Пазарджишко, Сърница и Доспат бяха овладени, там няма новозаразени, само че към момента има срещи – ловни, религиозни, политически, и прочие, в които вирусът избухва с доста новозаразени – това демонстрира, че неспазването на ограниченията води до нови случаи.

Появяват се случаи на от ден на ден места в страната, а това е най-опасното, тъй като няма по какъв начин да ги държим под надзор ", добави доцент Кунчев.

" Проблемът не е в отварянето на границите, а в неспазването на ограниченията – и досега носенето на маски беше наложително в аптеки и магазини, само че нямаше надзор върху спазването му, по тази причина се насочихме към повече надзор.

След като хората не са виновни, започваме да вършим актове – започваме от политическите партии и свършваме с министър-председателя, влизаме в градския превоз, – не споделям, че би трябвало да има на всички места служители на реда, само че желая да убедим хората, че заплахата не е отминала ", добави държавният здравен контрольор.

" Ако нещата отиват към внезапно повишение на заболеваемостта, всички ограничения, които имаше до в този момент, са на масата. Не желаеме да продължим да спъваме обществения и икономическия живот, тъй като обществото има граница, която не би трябвало да се минава. Ако освен това, което виждаме – 6 милиона инфектирани, и половин милион умряли, не можем да не вземем ограничения – не сме заключвали хората по домовете им " добави Кунчев.

" Гърция евентуално ще означи растеж на инфектираните поради внезапното отваряне на границите си.

1% от хората в Пловдив имат антитела против вируса, докога да чакаме 75% от хората да срещнат вируса и да изградят антитела – по тази причина теорията за всеобщия имунитет издиша ", счита държавният здравен контрольор. " Затова би трябвало да се има вяра на хората, които носят отговорност, а не на такива, които са отвън Щаба си приказват каквото желаят ".
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР