Снимка Булфото, архив Магистратите от Конституционния съд се произнесоха по

...
Снимка Булфото, архив Магистратите от Конституционния съд се произнесоха по
Коментари Харесай

Конституционния съд: Мораториумът върху действията на Борисов-3 е незаконен

Снимка Булфото, списък
Магистратите от Конституционния съд се произнесоха по настояването на някогашните депутати от ГЕРБ, които оспорваха налагането на мораториум върху някои решения от края на държавното управление " Борисов-3 ", написа.

Решението е за конституционно дело № 8/2021 година, формирано по искане на 60 депутати, за определяне на противоконституционност на Решение на Народното събрание от 22 април 2021 година за налагане на мораториум върху избрани дейности на държавните органи.

Запитването на тогавашните депутати бе: " Допустимо ли е с решение на Народното събрание краткотрайно да се стопира осъществяването на открити от Конституцията и развити в законите пълномощия на президента, изпълнителната власт, в това число и когато Министерският съвет извършва функционалностите си в изискванията на член 111, алинея 3 от Конституцията, други държавни органи, открити от главния ни закон и правосъдната власт? ".

Според решението на конституционалистите е неприемливо с решение на Народното събрание краткотрайно да се стопира осъществяването на пълномощия на президента, на изпълнителната власт, в това число и когато Министерският съвет извършва функционалностите си в изискванията на член 111, алинея 3 от Конституцията, на други държавни органи, открити от Основния закон и на правосъдната власт. Тези пълномощия са написани в Конституцията и развити в законите.

Конституционалистите са отклонили настояването да бъде открита противоконституционност на Решението на Народното събрание от 22 април 2021 година, тъй като то към този момент не работи от назначението на първото служебно държавно управление.

Решението е признато единомислещо с 11 гласа.

Припомняме, мораториумът бе натрапен от 45-то национално заседание по предложение на " Изправи се! Мутри вън " и Мая Манолова, обединени с предлагането на Българска социалистическа партия и подкрепено с гласовете и на Движение за права и свободи, и на " ИТН ".

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР