Снимка Булфото, архив“Както и досега отделни паралелки ще се карантинират,

...
Снимка Булфото, архив“Както и досега отделни паралелки ще се карантинират,
Коментари Харесай

Кр. Вълчев: Не предвиждаме цялостно затваряне на училища

Снимка Булфото, списък

“Както и до момента обособени паралелки ще се карантинират, там където региона е в алено, ще предложим местни ограничения, значи затварянето на повече класове или пък на едно учебно заведение. В някои случаи може да се наложи затварянето на няколко учебни заведения, само че като цяло няма де се вземат по-рестриктивни ограничения – би трябвало да се съблюдават сегашните “.

" Там, където има клъстери, е най-обезпокоително, към днешна дата в Средното учебно заведение " Св. Седмочисленици " в Търговище наподобява, че е най-тревожна обстановката. Затова от учебното заведение взеха решение и аз утвърдих от 5-и до 12-ти клас учениците краткотрайно да се образоват в електронна среда ", съобщи министър Вълчев.

Той също по този начин заяви, че " няколко области са на прага на алените стойности и там се следи обстановката ", само че като цяло няма да се вземат по-рестриктивни ограничения и би трябвало да се съблюдават сегашните ограничения.

Министър Вълчев сподели още, че в учебното заведение в Търговище психолози съветват учениците, които са в огромен потрес след гибелта на учителка. " В резултат на смъртния случай има неуравновесеност при учителите и при част от родителите, само че се надявам до седмица да утихне ", разяснява министър Вълчев.

Според просветителния министър от началото на образователната година до момента 289 учители са инфектирани с ковид, както и 286 деца и възпитаници в учебните заведения и в детските градини, или процентът при учителите е 10 пъти по-висок, в сравнение с при учениците. Той посочи, че учениците и децата в детските градини са общо 920 000, а учителите са 90 000, което удостоверява данните, че учениците по-малко заболяват или в множеството случаи нямат признаци. " Към момента 8 на 1000 са карантинираните възпитаници и учители в просветителната система, или 99,2 % от системата учи присъствено ", заключи министър Вълчев.

Той уточни, че към този момент нямаме прогноза за затваряне на учебно заведение в София, само че означи, че обстановката е динамична.

В областите, които са в алената зона за разпространяването на ковид, ще бъде наложително родителските срещи и съвещанията на публичните препоръки към учебните заведения да се провеждат в електронна среда, заяви просветителният министър и добави, че за останалите учебни заведения тази мярка ще е целесъобразна.

Многодневните екскурзии в областите в алено във връзка с ковид ще бъдат неразрешени, заяви още Красимир Вълчев. Засега не се планува ограничение на еднодневните екскурзии.
Просветният министър добави, че 2 ноември ще е неучебен ден за всички учебни заведения. Така учениците ще почиват 4 дни - от 30 октомври до 2 ноември в това число през така наречен " есенна почивка ".

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР