Снимка: btvnovinite.bgТочно седмица без следа от Боян Петров – алпинистът

...
Снимка: btvnovinite.bgТочно седмица без следа от Боян Петров – алпинистът
Коментари Харесай

Точно седмица без следа от Боян Петров, лошото време провали издирването

Снимка: btvnovinite.bg

Точно седмица без диря от Боян Петров – алпинистът ни продължава да е в неопределеност под връх Шиша Пангма. Днешната избавителна интервенция беше осуетена от неприятното време.

Спасителите не могат да поемат по маршрута на Боян Петров. Вятърът е доста мощен и това затруднява напредването им. Изчаква се възстановяване на времето, което да разреши повдигането на хеликоптер.



Снимка: btvnovinite.bg

Сателит е направил фотография на региона към Шиша Пангма, с цел да се огледа детайлно теренът.

Снимката, която е направила детайлно изображение на региона, където е Боян Петров, се чака в координационния център, който се грижи за логистиката по избавителната интервенция. Тя ще е с извънредно висока резолюция и ще бъде прегледана квадрант по квадрант.

Все още не е ясно по кое време ще дойде фотографията в обработен вид, с цел да може хората от центъра да дадат тенденция на спасителите на следващия ден, когато времето се усъвършенства, с цел да имат съответна точка, към която да тръгнат.

Надеждата е изображението да даде някакъв белег и маркер, който да е оставил Боян Петров, с цел да могат спасителите и хеликоптерът да тръгнат натам. 

В координационния център на експедицията у нас минутите летят като секунди. И от там удостоверяват новината, че неприятното време спъва издирването на Боян. 

„ Преди малко получих информация, че са тръгнали нагоре китайци, само че бързо са се върнали. 
През днешния ден, доколкото разбираме, никой не е съумял да се качи задоволително нагоре ”, разяснява Диян Петков, координатор на експедицията. 

За ужасните условия под Шиша Пангма приказва и италианският планинар Себастиано Валентино, който е част от експедицията на българина. „ Може би ще продължим и в идващите 4-5 дни, тъй като повече от 5 дни към този момент е невероятно да оцелееш при тази надморска височина ”, съобщи той. 

Алпинистиката Елисавета Първанова, която е близка на Боян Петров, е уверена, че изгубването му не се дължи на негова неточност. „ Аз и до момента имам вяра във опциите на Боян. Притесняват ме тъкмо такива справедливи аргументи – неприятна видимост, снежна дъска, лавина, откъртил се мразовит серак, мразовит вятър, и недай си Боже, падение ”, уточни тя.

Добрата вест е, че всички разрешителни за хеликоптера са обезпечени и той е подготвен да тръгне незабавно щом времето разрешава това. Затова и в координационния център през днешния ден чертаха маршрута на вертолета. Със препоръки помагаше алпинистът Николай Вълков, който е катерил дружно с Боян.

Пречката с обезпечаване на водачи за задачата към този момент няма, разгласи пред bTV външният министър Екатерина Захариева. Освен шерпите и китайските спасители на следващия ден към Боян потеглят и всички алпинисти, които са в базовия лагер.

Какво време се чака в региона на върха? 

Вятърът през днешния ден и на следващия ден най-често ще бъде сред 30 и 40 км/ч, което е сдържан до мощен. 
Трябва да се посочи, че тук не става дума за пориви, а за междинна скорост.

При подобен вятър, сред минус 20 и минус 30 градуса, каквито доминират през денонощието, температурите ще се усещат като минус 30 до минус 40 градуса. Такава е прогнозата за идващите три дни в региона на издирването.

Близките на Боян събират пари в особено отворена банкова сметка. Средствата са нужни за разноски по избавителната интервенция. В по-късен стадий застрахователите ще възстановят сумата, само че по ширините, където е Боян, работят единствено с заплащане в брой.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР