Снимка: БТАВоенните действия в Украйна имат потенциал да се разпространят

...
Снимка: БТАВоенните действия в Украйна имат потенциал да се разпространят
Коментари Харесай

ДАНС: Военните действия в Украйна може да обхванат и други държави

Снимка: Българска телеграфна агенция

Военните дейности в Украйна имат капацитет да се разпространят отвън украинска територия, като не може да бъде изключен изцяло и вид за потребление на оръжия за всеобщо поразяване. Това сочи отчет на Държавната организация " Национална сигурност ", оповестен на уеб страницата на Министерския съвет.

В отчета на ДАНС се твърди, че съветската инвазия в Украйна през 2022 година доста ерозира системата за сигурност в Европа, ескалира съперничеството сред геополитическите фактори и основава вектори за световна енергийна, икономическа и продоволствена неустановеност. В този подтекст през 2022 година най-съществено въздействие върху националната сигурност на България оказват войната в Украйна и възходящият капацитет за неустойчивост в Западните Балкани. 

Негативни отблясъци продължава да има и цикличното изостряне на напреженията в Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Черноморско-кавказкият район се обрисува като зона от първостепенно значение заради съветската експанзия в Украйна, довела до концентрацията на качества на НАТО за защита на страните членки и въздържане на Русия. 

В отчета написа още, че военните дейности резервират капацитета си за ескалация и разпространяване отвън украинска територия, като не може да бъде изключен изцяло и вид за потребление на оръжия за всеобщо поразяване. През 2022 година в Западните Балкани се следи повишаване на напрежението. Засилената конкуренция сред геостратегическите фактори подтиква великодържавнически и реваншистки упоритости.

Инфо: БНР

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР