СНИМКА: БТАСедем от заподозрените за смъртоносната атака в Истанбул са

...
СНИМКА: БТАСедем от заподозрените за смъртоносната атака в Истанбул са
Коментари Харесай

НОВА ИНФОРМАЦИЯ: Седем заподозрени за смъртоносната атака в Истанбул са арестувани у нас

СНИМКА: Българска телеграфна агенция

Седем от обвинените за смъртоносната офанзива в Истанбул са задържани в България излиза наяве, откакто по-рано бе обявено,че арестуваните са четирима.

Сред арестуваните са трима души с молдовско поданство и един мъж от арабски генезис.

Един от тях е Амран Абдулрами - дясната ръка на търсения от Интерпол Билал Хасан, оповестява NOVA.

Акцията е извършена при цялостна секретност.

Заподозрените са арестувани още при започване на седмицата в хотел в покрайнините на София. Били са невъоръжени, добавя " 24 часа ".

Днес Прокуратурата е поискала непрекъснат арест за четирима души, сподели за Българска телеграфна агенция Сийка Милева, говорителка на основния прокурор.

И уточни, че арестуваните у нас са имали по-скоро логистична активност след осъществяването на атентата.

В настояването за задържане на лицата от страна на прокуратурата на Република Турция се съдържат данни от разследващата работа Разузнавателна служба на Турция, а точно че Амран Абдулрами и Билал Хасан и група терористи имат желанието да осъществят повторени атентати, както в Турция, по този начин и в страна от Европейски Съюз, написа bTV.

Според малкия екран Амран Абдулрами е бил претрупан от Билал Хасан да избере на територията на България една от три авансово подбрани компании, за които било проучено, че транспортират мигранти.

Абулрами е избрал и наел група от молдовски лица, които с три микробуса, регистрирани на компания „ бушон “, чийто притежател се намира в дунавски град в България осъществявали транспорт от вида „ инцидентен транспорт “ от Турция през България за Молдова и превозвала малък текстил.

Амран Абдулрами е вербувал българският жител, който има и молдовско поданство да провежда превоза и връзката с граничните служители на реда и митничари на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Лесово " и Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", като е бил претрупан и да се разплаща с тях.

Групата на Билал Хасан е работила повече от половин година, като е прикривала терористичната си активност възползвайки се от добре изследван и селекциониран канал от молдовски жители и българи, основан за транспортиране на мигранти от Турция до Сърбия.

В материалите по делото се твърди, че трите микробуса са прекосявали при едни и същи митнически и гранични полицейски чиновници, постоянно след 22 часа, като с цел да преминат безпроблемно са заплащали суми от порядъка на 500 евро и постоянно били натоварени най-вече с облекла.

Въпросните микробуси са прекосявали над седем пъти през пункта, като същите съдържали и тайници, в които се прекарвали хора свързани с терористична активност от Турция към Европа, както и оръжие.

Именно с един от тези микробуси преди няколко дни в България е влезнал търсения Амран Абдулрами, който е пътувал с Билал Хасан и още пет лица, три от който свързани с разнообразни терористични актове освен в Турция.

Запознати с делото от Софийски градски съд споделиха, че Билал Хасан е основал организация за бягството си от Турция още на 13 ноември вечерта, само че защото промяната от служителите на реда, които работели с групата, имала дежурство на 16/17 ноември, той е подхванал това по-късно.

През последните пет месеца с трите микробуса е транспортирано оръжие и в двете направления (България и Турция), както и мигранти, като на водачите на микробусите се заплащало по 500 евро на човек и бежанците и оръжието се доставяло множеството пъти наоколо до границата ни със Сърбия.

Когато групата превозвала единствено бежанци, от време на време същите били оставяни наоколо до София.

При детонацията на пешеходния бул. „ Истиклял” на 13 ноември починаха шестима души, а 81 бяха ранени.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР