Снимка: БТАПолитическата трагедия, която се разиграва в България от месеци,

...
Снимка: БТАПолитическата трагедия, която се разиграва в България от месеци,
Коментари Харесай

„Тагесцайтунг“: Румен Радев, който открито гледа към Москва, разширява властта си

Снимка: Българска телеграфна агенция
Политическата покруса, която се разиграва в България от месеци, се разпростира още повече. След като третият и финален опит за сформиране на кабинет още веднъж се провали, както се очакваше, българите още веднъж ще бъдат призовани да отидат до урните през април. Но при настоящето състояние, всички участници биха могли да си спестят напъните. 

Петите избори (!) в границите на две години, надали ще бъдат предстоящото решение, камо ли ще доведат до основаване на жизнеспособно държавно управление. Вместо това по-нататъшното накъсване на Народното събрание заплашва с положителни шансове за националистическите партии да усилят своя дял от гласовете. Това е съпроводено с възходящо отчаяние от политиката и загуба на доверие в партиите, които се оказват неспособни да изпълнят отговорността си пред суверена.

На последните избори през октомври предходната година изборната интензивност беше малко под 40%, което значи, че към момента има какво да се усъвършенства. Но непрекъснатата обсада, в която се намира страната от Европейски Съюз, има и други неприятни последствия. При тези условия плануваното въвеждане на еврото през 2024 година евентуално към този момент ще остане единствено неосъществена фантазия. Същото се отнася и за присъединението на България към Шенгенското пространство, на което Австрия да вземем за пример наложи несъгласие.

Има и различен аспект, който може да аргументи на Брюксел главоболия в бъдеще: В течение на рецесията президентът Румен Радев, който сега назначава още веднъж кабинет от специалисти, постепенно, само че несъмнено уголемява властта си. Това е индивидът, който се е заел с битката с корупцията. Колко добре работи това може да се види в последния отчет на Съвета на Европа, който даде унищожителни показания на балканската страна в тази област.

Нещо повече, Радев намерено гледа към Москва. Въпреки че осъди нападателната война на Кремъл против Украйна, той в същото време се разгласи срещу глобите против Русия и доставките на оръжие за Украйна. Предвид войната, чийто край към този момент не се вижда и която изисква повече от всеки път единение в Европейски Съюз, това по никакъв начин не е добра вероятност. 2023 година – изключително за България – евентуално няма да е добра.

Текстът е оповестен в „ Тагесцайтунг “, негов създател е Барбара Йортел. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР