Снимка: БТАНикакви движения на товарни кораби за превоз на украинско

...
Снимка: БТАНикакви движения на товарни кораби за превоз на украинско
Коментари Харесай

Няма движение на кораби с украинско зърно днес в Черно море, 176 чакат решение на кризата

Снимка: Българска телеграфна агенция
Никакви придвижвания на товарни кораби за транспорт на украинско зърно не са доказани за през днешния ден в Черно море, заяви Съвместният координационен център (СКЦ), който има задачата да следи за изпълняването на интернационалното съглашение, подписано през лятото, съобщи Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.

„ СКЦ не реализира обща договореност за излизането и влизането на товарни кораби на 30 октомври “, показва центърът в публикувано тази нощ изказване, откакто Москва приключи присъединяване си в съглашението, подписано на 22 юли в Истанбул, изтъквайки като съображение офанзива с дронове против нейни кораби.

СКЦ, който обгръща представители на Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации в Истанбул, заяви, че координаторът на Организация на обединените нации за Черноморската самодейност за зърното Амир Абдула е бил известен през вчерашния ден от съветската делегация за опасенията ѝ и е уведомил за тях турската и украинската делегация.

За момента няма публична реакция на Анкара на известието. Снощи източник от сферата на сигурността е споделил пред Агенция Франс Прес, че Турция не е била публично известена за отдръпването на Русия от съглашението. „ СКЦ изследва развоя на последните събития, прави оценка въздействието им върху активността му и разисква идващите стадии “, допълнил той.

Координационният център посочи, че девет товарни кораба са минали през вчерашния ден през черноморския кулоар, а над 10 съда са в подготвеност да създадат това, в двете направления.

Споразумението планува инспекция на товарните кораби, преминаващи през Босфора в двете направления, празни и натоварени, от пет екипа, състоящи се от двама съветски, двама украински, двама турски инспектори и двама представители на Организация на обединените нации.

От началото на месеца Украйна подлага на критика бавните инспекции, обвинявайки Русия, че ги попречва.

СКЦ е изброил тази седмица повече от 170 товарни кораба, които чакат за инспекция край Истанбул.

Според центъра съглашението, настоящо от 1 август, е дало опция за износа на над 9 милиона тона зърно и други аграрни артикули от украинските пристанища.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР