Снимка: БТАНе искам поста на външен министър като такъв, искам

...
Снимка: БТАНе искам поста на външен министър като такъв, искам
Коментари Харесай

Денков: Не искам поста на външен министър като такъв, а гласът на ПП-ДБ да се чува в чужбина

Снимка: Българска телеграфна агенция

Не желая поста на външен министър като подобен, желая гласът на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) да бъде задоволително мощен, тъй че да се чува в чужбина. Това съобщи министър-председателят Николай Денков пред български публицисти в Нидерландия, където е на еднодневно посещение за среща с сътрудника си Марк Рюте. 

„ Не бих желал да влизам в кухнята на договарянията. И различен път съм казвал, че когато има извънредно единодушие, ще се види резултатът “, уточни той за водените договаряния за министерски постове след ротацията.

„ Значението е обвързвано с това кой и по какъв начин ще изясни в чужбина какво се случва в България. Хората, които имат най-силна позиция, когато става дума за външна политика, това са министър председателят и външният министър. Колегите от парламентарната група споделят с съображение, че когато двете позиции се заемат от едно и също лице, това значи, че обяснението какво се случва в България, с изключение на външната политика, ще бъдат представяни от един и същи човек. Това, което споделят те, е, че е добре да има паритет, с цел да може да се чуе по-пълно какви са особеностите в развиването на България “, изясни Николай Денков. 

По думите му полемиката ще продължи. „ Ние преговаряме, аз също съм един от партийните водачи, когато става дума за разискване на тези въпроси “, сподели Денков. 

На въпрос може ли да случи ротацията с различен човек, не Мария Габриел, Денков сподели, че сега не се разискват такива въпроси. От страна на ПП-ДБ ние желаеме да продължи ротацията по метода, по който беше контрактувана. След тези девет месеца да забележим можем ли да продължим нататък с цялостен мандат, означи министър председателят. Затова, по думите му, с изключение на осъществяването на управническата стратегия, ще стартира подготвянето на законодателна стратегия до края на годината, а в това време и подготовка на законодателна и управническа стратегия до края на мандата. Дали ще се осъществя? Да се надяваме, че да, уточни Денков.  

На въпрос дали двамата с Габриел са в единодушие Денков сподели, че те разискват причини, в една или в друга посока, като сега няма извънредно решение. С Мария Габриел обсъждаме с причини. Това е една от аргументите да можем да работим добре с Мария Габриел, имаме си почитание, изслушваме се и всеки се пробва да разбере гледната точка на другия.

Българският министър председател разяснява тематиката по време на визитата си в Нидерландия, където двамата министър-председатели разискаха през днешния ден въпроси от двустранен интерес и от европейския дневен ред. 

България има доста мощна поддръжка от Нидерландия, само че и от доста други страни – Германия, Испания, които постоянно са ни подкрепяли. Важно беше тази поддръжка от Нидерландия да завърши като проблем след измененията, които направихме в Конституцията и правосъдната система. Всичко това оказа помощ на Нидерландия да каже, че затваря това досие и с това да ни помогне да създадем крачката напред. Това, което през днешния ден добави Марк Рюте е, че не престават да ни поддържат безалтернативно. Също добави, че ще работи с други страни, явно имайки планува Австрия, с цел да ни оказват помощ да създадем идната крачка в тази посока, сподели Денков за резултатите от днешното си посещаване.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР