Снимка: БТА Църквата е руска. Подарена е и земята, и

...
Снимка: БТА Църквата е руска. Подарена е и земята, и
Коментари Харесай

Руската църква в София отново отвори врати

Снимка: БТА

" Църквата е съветска. Подарена е и земята, и земята под Московския дом - това е бивше царско посолство. Имаме всички документи и те са надлежни. Имаме нотариален акт, всичко имаме - всички документи през цялото време на основаването на тази черква ", съобщи Митрофанова, откакто дойде пред църквата.

Тя изрази вяра оттук насетне да няма проблеми с храма, тъй като " Църквата по този начин или другояче е обособена от страната и би трябвало да работи обикновено. Тази черква е известна измежду софиянци и се надяваме всичко да бъде наред ".

Снимка: БТА

На въпрос за следствието на прокуратурата по отношение на собствеността на Руската черква, Митрофанова отговори по този начин:

" Не знам какво е проучила прокуратурата по отношение на собствеността на църквата, знам това, което и вие. Прокуратурата споделя, че има 4 тома, не е ясно какво може да има в четири тома. Така че ще забележим ".

След затварянето на църквата, през септември, жители се събраха пред постройката й, възпламениха свещи, оставиха цветя и настояха тя да бъде отворена.

Днес новият предстоятел на църквата, назначен от съветския патриарх, протойерей Владимир Тишчук отслужи първия си молебен, дружно с тримата български свещеници, назначени от патриарх Неофит да служат в храма.

Снимка: БТА

След затварянето на храма имаше и разногласия за собствеността на църквата, в които се включиха с позиции представители на разнообразни институции и на прокуратурата.

На 24 септември съпредседателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски прикани Софийския митрополит да се възвръщат богослуженията в храма. Пеевски увери миряните, че Движение за права и свободи ще предприеме нужните законодателни промени за обезпечаването на издръжката на храма " Св. Николай Мирликийски Чудотворец ".

На 25 септември българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да правят богослуженията в храма. На 3 октомври от Светия синод поддържаха дейностите на патриарха, само че прецизираха, че отварянето на църквата не е от компетенциите и в пълномощията на Българската православна черква.

На 1 ноември министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков съобщи след среща с и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, че инспекция на прокуратурата е открила, че има съображение страната да нападна по правосъден път собствеността върху храма " Св. Николай Мирликийски Чудотворец ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР