Снимка: БТА Днес за трети път ние не получихме никаква

...
Снимка: БТА Днес за трети път ние не получихме никаква
Коментари Харесай

Протестиращите в защита на Мини Марица-изток блокираха за кратко възлово кръстовище

Снимка: БТА

" Днес за трети път ние не получихме никаква изясненост какво ще се случва с нашия град, с нашия район, с нашите работни места и с комплекса " Марица-изток ". Той създава 50 % от електрическата енергия в България. Дава работа на 12 000 души и на още 80 000 непряко заети в активността. В Териториалния проект е записано, че 2026 година потенциалът на комплекса пада с 60 на 100. Това значи 60 % безработни. Всеки осми в Стара Загора е обвързван с комплекса, а в Раднево и Гълъбово - всеки втори ", сподели пред протестиращите Деян Дяков, ръководител на Сдружение с нестопанска цел " За Марица изток ", което е уредник на проявата. Той уточни, че в случай че комплексът затвори, старозагорският район ще губи по 877 млн. лв. годишно.

Снимка: БТА

Днес се организира и третата полемика на тематика " Бъдеще за енергийния комплекс " Марица изток " - вероятности и провокации ".

" В по този начин оферти Териториален проект няма конкретика за бъдещето на района. Няма такава и за бъдещите възможни работни места освободените чиновници от комплекса " Марица-изток ". В по този начин направения проект министерството несъмнено планува до 2030 година минимум 12 000 работни места да бъдат трансферирани към други стопански браншове. До 2038 година се чака да бъдат наранени още 15 000 работни места на директно заети и на 80 000 непряко заети ", сподели Дяков. Той дефинира като " стряскащо " това, че в Териториалния проект " има едни положителни пожелания и едни виртуални вложители, които ще дойдат на територията на района, които ще обезпечат нови работни места с нови вложения ".

Според него в Териториалния проект " би трябвало да бъдат заложени съответни стъпки и ограничения и да бъдат извършени предварителни диалози с вложители, с цел да може чиновниците в комплекса " Марица Изток " един ден да имат обезпечени работни места ", сподели още ръководителят на сдружението. От Сдружение с нестопанска цел " За Марица Изток " упорстват териториален проект да бъде изработен след публично разискване в старозагорски район с жителите и бизнеса от района.

Снимка: БТА

Деян Дяков изясни, че съгласно препоръчаният проект се планува " само фотоволтаични панели на територията на " Мини Марица-изток ", батериен комплекс с 1,4 мегавата фотоволтаични панели ". Той добави, че работещите не са съгласни " да се преквалифицираме в монтажници на фотоволтаични панели ". Те упорстват за създаване на тактика по дати и години, в която да бъдат посочени мощности, които излизат от употреба, и тези, които ще ги заместят като базови мощности.

В поддръжка на протестиращите се разгласи Стефан Шоселов, ръководител на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, клон Стара Загора. Той се разгласи в поддръжка на опазване на комплекса.

На митинга участва и кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР