Снимка: БТА/АПОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през

...
Снимка: БТА/АПОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през
Коментари Харесай

Зеленски уволни командира на украинските сили в Донбас. Путин обвини Запада, че се стреми да „разчлени“ Русия

Снимка: БТА/АП
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е освободил командира на обединените украински сили, които водят война в Донбас, Едуард Москальов, заяви Ройтерс.

С декрет от един ред Зеленски разгласи в неделя уволнението на Москальов като пълководец на силите в Донбас, без да спомене аргументите за решението си.

Украинският президент загатна Москальов в ежедневното си послание в петък като един от военните командири, с които е разговарял. Той беше на поста от март предходната година.

В профилите на украинските въоръжени сили във Facebook и Туитър няма известия за уволнението. Във Facebook украинският общоприет щаб заяви в неделя, че съветските сили са направили денем няколко несполучливи офанзиви в региона на Бахмут.
Командирът на украинските сухопърти сили посети Бахмут
Командирът на украинските сухопътни сили генерал-полковник Олександър Сирски е посетил град Бахмут, за който се водят яростни боеве, с цел да повдигне духа на бранителите и да разиска тактиката с частите, които отбраняват града и близките обитаеми места, заяви Ройтерс, като се базира на украинската войска.

Според анализатори в идващите дни украинските сили ще положат оптимални старания в защитата на Бахмут, който през последните месеци е сцена на едни от най-кървавите борби от началото на съветската инвазия.

В Телеграм украинските сухопътни сили оповестиха, че Сирски е изслушал незабавните проблеми, сложени от командирите на място и е оказал подпомагане за разрешаването им.

Смята се, че 57-годишният Сирски, един от най-опитните украински командири, стои зад тактиката за провалянето на съветските сили край Киев при започване на войната и в региона на Харков през септември. В началото на февруари той сподели, че добре премислена система от инженерни уреди и натурален хълмист релеф са създали региона на Бахмут непревземаема цитадела, в която хиляди врагове са намерили гибелта си.

През уикенда украинските елементи започнаха серия контраатаки и отблъснаха съветските сили край село Ягидне, откакто наемниците от групата „ Вагнер “ в началото оповестиха, че са го завладели. От своя страна съветското министерство на защитата заяви, че е унищожила украински саботажни и разследващи групи в зоната.
Шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ изрази безпокойствие поради все по-тесните връзки сред Москва и Техеран
Русия счита да помогне на Иран в ракетната му стратегия и да му даде изтребители, съобщи през днешния ден ръководителят на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, изразявайки безпокойствие от усилването на военното съдействие сред Техеран и Москва.

„ Това, което виждаме, са признаци, че Русия предлага да помогне на иранците с ракетната им стратегия и също по този начин преглежда опцията да даде на Иран изтребители “, сподели Бърнс в рядко изявление, излъчено по Си Би Ес.

Това военно съдействие се форсира „ в посока, която е доста рискова, защото знаем, че иранците към този момент са дали на руснаците стотици въоръжени безпилотни самолети, които те употребяват, с цел да карат украинското цивилно население да страда “ и да нанасят удари по инфраструктурата, сподели той.

Запитан за напредъка на иранската нуклеарна стратегия, Уилям Бърнс съобщи, че Съединените щати „ не имат вяра, че висшият водач на Иран към момента е взел решение да възобнови милитаризирането на (ядрената) стратегия, което съгласно нашите оценки беше спряно или прекъснато в края на 2003 година “. Въпреки това, сподели той, програмата за обогатяване на уран „ напредва бързо до степен, в която ще им отнеме единствено няколко седмици, с цел да доближат 90 %, в случай че решат да преминат тази граница “.
Путин упрекна Запада, че се стреми да „ разчлени “ Русия
Владимир Путин упрекна Запада, че се стреми да „ разчлени “ Русия и да трансформира голямата страна в слаби  дребни страни.

В изявление за държавния ефирен канал „ Россия “ в неделя съветският президент съобщи, че Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО желаят „ да ни нанесат стратегическо проваляне “. Целта, сподели той, е „ нашите хора да страдат “.

Путин твърди, че Русия не е имала различен избор, с изключение на да вземе поради нуклеарния потенциал на НАТО.

„ В днешните условия, когато всички водещи страни от НАТО са оповестили главната си цел да ни нанесат стратегическо проваляне, тъй че нашите хора да страдат, по какъв начин можем да пренебрегнем техния нуклеарен потенциал в тези условия?

Путин добави:

„ Те се пробваха да прекроят света съгласно техните условия. Нямахме различен избор, с изключение на да реагираме “, сподели той, добавяйки, че Западът е съизвършител в „ закононарушенията “ на Украйна.

Източник: БТА
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР